2010-02-07

Banoffee cheesecake avagy banános-karamellás sajttorta

Máris itt a recept, hogy a dulce de leche hogyan nyert nálunk értelmet. Gyerekkori kedves barátnőmet és párját vártuk ebédre (és milyen jó hírekkel jöttek!! :)) ) és Sajtkukac és Pocak Panna lapján olvasottak szerint ezt a tortát terveztem megsütni, igazán ínycsiklandónak tűnt.



Nem is csalatkoztunk, nagyon finom a sajtkrém, pláne amikor az ember megérzi benne a banán ízét. A karamellkrém pedig tökéletesen illik hozzá. Ráadásul még szép is, mi kell még?! Egy nappal a fogyasztás előtt érdemes elkészíteni és pár órára behűteni. Ha a dulce de leche készen van előre (Culinaris-ban lehet kapni készen is), akkor tényleg nem egy nagy dolog összerakni ezt a tortát.


(A fenti fotón még a torta teteje nincsen bepettyezve dulce de leche-vel.)


Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:

Tésztához:
120 gr Győri Zabfalatok vagy más hasonló keksz
60 gr teavaj
1,5 ek. nádcukor

Krémhez:
1,5 banán
1,5 ek. citromlé
260 gr Philadelphia natúr sajtkrém
2 egész tojás
55 gr nádcukor
100 ml tejföl vagy créme fraiche
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
33 ml habtejszín

Tetejére:
1 banán felkarikázva, citromlébe forgatva
a dulce de leche krém 1/3-a


Elkészítés:

1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tortaforma aljába egy pont akkora méretű sütőpapírt szabunk és beletesszük. Egy magasabb peremű tepsibe 1,5 l forró vizet öntünk. A tortaformát 3-4 réteg alufóliával alulról (tehát az alját és az oldalát) bebugyoláljuk, ez fogja megakadályozni, hogy a víz befolyjon.

2. A kekszet aprítógépben morzsásra aprítjuk, a vajat és a cukrot is hozzáadjuk és finomra őröljük. Belenyomkodjuk egyenletesen a tortaforma aljába.

3. A krém hozzávalóit botmixerrel krémesítjük. A torta tetejére öntjük (ne ijedjünk meg, hogy híg). A dulce de lechét belepetyegtetjük és a sütőbe toljuk (nem kell lefedni.). Kb. 45-50 percig sütjük. Amikor letelt az idő, még remegős lesz a teteje, de így lesz pont jó. A sütőben, zárt ajtónál hagyjuk kihűlni, így valószínűbb, hogy nem reped meg a teteje.

4. Mikor kihűlt, kibontjuk az alufóliából (valószínűleg egy kis vaj kiolvadt a formból, de ez nem gond), lecsatoljuk a karimáját és citromlében átforgatott banánszeletkékkel kidíszítjük. Ha folyós a karamellkrémünk, akkor csak közvetlen tálalás előtt díszítjük vele. Könnyű szeletelni és még a papír sem ragad az aljára! (Én a tortaforma alját mindvégig alatta hagytam, nem emeltem le róla, nem akartam kockáztatni, hogy szétrombolom a művet.) Fogyasztás előtt pár órára a hűtőbe tesszük.

2 megjegyzés:

Orsibabba írta...

Na igen, Dulce de Leche...:) En is ezzel tustenkedtem mostanaban. A recept kivalo, a torta pedig... hogy is mondjam, egyszeruen fanatisztikus!

macs írta...

Tényleg brutális a torta. A párom úgy jellemezte, mint "eddigi legjobb cukrászremekem" :)