2009-03-17

Cheddar sajtos rizottó

Egy újabb risotto-költemény. Tökéletes. Egyszer úgy megkóstolnám, hogy csinálják az olaszok, akik valóban tudják, hogy hogyan kell... Talán nyáron. :)


Hozzávalók:

1 ek.vaj
1 ek.olaj
2 szál póréhagyma vékonyra szelve
300 gr arborio rizottórizs
125 ml fehérbor
1/2 tk. nem magos dijoni mustár
1 l forró alaplé (nálam húsleves)
125 gr felkockázott cheddar sajt
2 ek. finomra metélt snidling (friss metélőhagyma)

Elkészítés:

1. A vajat az olajjal elolvasztjuk és a póréhagymát közepes lángon megpároljuk.
2. Hozzáadjuk a rizst és kb. 1 percig folyamatosan kevergetjük. Később hozzáadjuk a bort és a mustárt. Kevergetjük, míg a bort magába nem szívja a rizs.
3. Hozzáadunk 1 merőkanál forró alaplevet, majd folyamatosan, lassan kevergetjük, míg magába nem szívja a rizs. Ekkor hozzáadjuk az újabb merőkanálnyit.
4. Addig folytatjuk, míg a rizs al dente nem lesz (kb. 20 perc). Ekkor hozzáadjuk a sajtot ésaddig keverjük, míg el nem olvad.
5.Állandó keverés mellett lehúzzuk a tűzről, előmelegített tányérokba szedjük, meghintjük frissen vágott metélőhagymával és azonnal fogyasztjuk.
(Forrás: Nigela Lawson Nigella Express, Finomat gyorsan c. könyve, 186. old.)

Nincsenek megjegyzések: