2009-01-28

Pihekönnyű túrógombóc

Néha vannak kattanásaim. A legutóbbi kattanás a húslevest érintette: állandóan azt ettem volna. Újabban a túrógombócért vagyok oda és az alábbi recept nem a klasszikus búzadarás nyomvonalat követi, viszont nagyon-nagyon könnyű, finom gombócokat eredményez. Ajánlom kipróbálásra! (Szerintem "cimetes cukorral" az igazi, de a köz nyomásának engedve egy kis vaníliás, édes tejfölt is összekevertem hozzá.)



Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz:

3 db egész tojás
3 ek. finomliszt
3 szikkadtabb zsemle
3 ek. kristálycukor
1-3 ek. étolaj
1/2 kg tehéntúró
1 kis pohár tejföl
1 vaníliás cukor (legjobb a házi)

3 ek. étolaj a zsemlemorzsa pirításához
kb. 20 dkg zsemlemorzsa a forgatáshoz

Elkészítés:

1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből csipet sóval kemény habot verünk. A sárgákat a kristálycukorral, fél pohár tejföllel, vaníliás cukorral, túróval és csipet sóval jól összekeverjük.
2. Hozzáadjuk az olajat (nálam 3 nem túl mély ek.), a lisztet és jól elkeverjük.
3. A zsemléket kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk és a fenti masszához adjuk. Jól elvegyítjük.
4. A fehérjéből vert habot a óvatosan hozzávegyítjük.
5. Közben vizet forralunk egy nagy lábosban. Míg a víz felforr, elkészítjük a morzsát. Egy mélyebb serpenyőben a 3 ek. olajat közepes lángon felmelegítjük, a zsemlemorzsát hozzáadjuk és folyamatosan kevergetve pár perc alatt aranybarnára pirítjuk.
6. Ha a víz felforrt, vizes kézzel kb. 4-5 cm átmérőjű gombócokat formálunk és a forrásban levő vízbe teszünk annyit, hogy egy kis hely maradjon a növekedésre. Kb. 8-10 percig főzzük, majd óvatosan kiemeljük., szitán lecsepegtetjük kissé és a morzsában addig forgatjuk, amíg ragad rá.
Édes, vaníliás tejföllel vagy fahéjas porcukorral tálaljuk.
(Forrás: A Príma Konyha Magazin korábbi száma.)

1 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Soha de soha nem gondoltam volna, hogy valaha is saját készítésű túrógombócot fogok falatozni. Éppen a szikkadt zsemlém megmentése érdekében garázdálkodtam a neten, amikor megtaláltam a receptedet. Csodafinom lett, ezen fel tudnék nőni:-)