2009-01-13

Brassói aprópecsenye

Az egyik kedvenc ételem, a brassói aprópecsenye is tipikusan az az étel, ami megosztja az embereket. Van, aki borsót is rak bele (ezt én elképzelni sem tudom) és van, aki zsírtól tocsogósan szereti. Az is megosztja a közvéleményt, hogy milyen húsból készüljön. Szerintem fontos, hogy ne mirelit sült krumpliból készítsük, hanem vegyük a fáradtságot a krumplipucolásra és sütésre. Nem állítom, hogy ez autentikus recept, de nekem így a legfinomabb: kicsit szaftosan, sok fokhagymával, hagymával, jófajta házi savanyúsággal és természetesen borsó nélkül.
A recept semmi extra, de mégis olyan finom.


Hozzávalók egy irdatlan adaghoz:

1 kg kicsontozott sertéscomb vagy marhafelsál vagy pulykacomb

2 nagy fej vöröshagyma

5 nagyobb gerezd fokhagyma

3 ek. zsír (nálam most liba)

1 - 1.5 kg burgonya

só, frissen őrölt bors

a burgonya sütéshez olaj

Elkészítés:

1. A hústközepes kockákra vágjuk. A zsiradékot lábosban felmelegítjük, és az apróra vágott vagy lereszelt vöröshagymát megpároljuk rajta (pici sóval). A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és kavargatva illatosra pároljuk.

2. A húst a hagymához adjuk és közepes lángon, gyakran kavargatva megpirítjuk.

3. Közben a burgonyát megmossuk és meghámozzuk, majd közepes méretűre kockázzuk. A felforrósított olajban megsütjük.

4. A kész sült burgonyát és a húst összeforgatjuk és már falatozhatunk is.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csirkemellből is fantasztiukus! Mi minden hónapban megcsináljuk, gyorsan elkészül, kiadós, és megunhatatlan:)

Névtelen írta...

Én pulykából csinálom. Teszsek hozzá két paradicsomot és egy zöldpaprikát.Őszibarackkal esszük:)
Gyorsan készen van, tényleg isteni és nem lehet megunni.