2009-01-10

Mágnás diós pite

Omlós tészta, lekvár, és diós tojáshab rácsokkal cifrázva: ez a mágnás diós pite. Egyébként teljesen ugyanaz, mint a főispánné remeke, csak a habjában dió is van. Mindig is foglalkoztatott egy-egy étel eredete: vajon ki volt az, aki először készítette, hogy jött rá a receptre, stb. Nagymamám ma egy érdekes történetet mesélt a mágnás diós pite kapcsán, amit Ő is a nagymamájától hallott. Réges-régen a szegényebb családok nem engedhették meg maguknak, hogy drága diót süssenek a vasárnapi süteménybe, így amikor mágnásra szottyant kedvük, a habjából kihagyták a diót. Előkelő névvel illették, a főispánné remeke nevet adták a süteménynek, hogy ezzel is érzékeltessék, nem akármilyen süteményről van szó. :) Hogy a történet igaz-e vagy sem, az sosem fog kiderülni, de hogy mindkét sütemény remekbe szabott, az bizonyos.



Hozzávalók:
A tésztához:

30 dkg liszt
15 dkg margarin/vaj
1 ek. tejföl
1 cs. sütőpor
csipet só
1 egész tojás
1 citrom leve és reszelt héja
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor

A töltelékhez:
20 dkg porcukor
4 egész tojás
15 dkg darált dió
1 cs. vaníliás cukor

8-10 ek. homogén baracklekvár


Elkészítés:

1. A lisztet a sütőporral és a sóval átszitáljuk, a vajat belemorzsoljuk. Hozzáadjuk acitrom levét és héját, a tejfölt, a vaníliás cukrot és a porcukrot. Rugalmas cipót gyúrunk belőle, majd kétfelé vesszük. (A 3/4 részéből lesz a tészta, az 1/4 részéből pedig a rács.)

2. Egy közepes méretű, magas peremű tepsit kivajazunk és morzsával megszórunk. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.

3. A nagyobbik tésztabucit lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk, és a sodrófára tekerve a tepsibe helyezzük, majd a tepsi aljára tapicskoljuk. Egyenletesen megkenjük a baracklekvárral.

4. A töltelékhez a tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és egy citrom levével habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót, jól elkeverjük. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A két masszát óvatosan egybeforgatjuk, majd egyenletesen a lekváros tészta tetejére kenjük.

5. A maradék tésztabuciból csipeteket letépve rácsokat sodrunk és a habra helyezzük. Opcionálisan megkenjük a rácsokat tojássárgával (de tapasztalatból mondom, hogy úgyis belesül). 170°C-on kb. 35-40 perc alatt halványdrapp árnyalatúra sütjük, de nézzünk rá gyakran, hogy nem sül-e nagyon a teteje. Ilyen esetben vegyük lejjebb a hőfokot vagy tegyük alacsonyabbra a sütőben. Akkor szeleteljük, ha kihűlt!

Nincsenek megjegyzések: