2008-12-22

Mézeskalács házikó

A képen látható mézeskalács házikót már régesrég elkészítettük a gyerkőcökkel (Stofi és Katus), élvezték nagyon és ügyesek is voltak.



Hozzávalók:



1 kg finomliszt

50 dkg méz

20 dkg cukor

10 dkg vaj

4 tojás sárgája

1 ek. szódabikarbóna

0.5 dl tej

1 citrom reszelt héja

1 ek. mézessütemény fűszerkeverék


az elemek összeragasztásához: 15 dkg kristálycukor
díszítéshez: kb. 30 dkg porcukor, 2-3 tojásfehérje



Elkészítés:

1. Először összeállítjuk a tésztát egy nagy tálban. Egybezuttyantjuk a hozzávalókat és összegyúrjuk, amíg jól formálható nem lesz. Nem kell aggódni, ha eleinte ragacsos, össze fog egy idő után állni. Ha túl puha, kevés liszttel, ha túl kemény, néhány kanál tejjel segíthetünk rajta. Egy nagy tálban, alufóliával letakarva legalább 1 napot a hűtőben pihentetjük.
2. A pihentetés ideje alatt egy keményebb kartonpapírra előrajzoljuk a házikót, majd kivágjuk. Másnap a tésztából lecsípünk egy darabot és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. A ház elemeit kivágjuk, (ne felejtsünk el ház aljának egy nagyobb kört is kivágni a végén) és sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben kb. 170°C-on, 10-15 perc alatt megsütjük. A kisült darabokat tálcán hagyjuk kihűlni.
3. A "ragasztót" azaz 15 dkg kristálycukrot egy teflon lábosban kevergetve megolvasztjuk és a házat ezzel az édes ragasztóval összeragasztgatjuk. A legvégén kerül rá a tető (könnyebb a dolgunk, ha tartópillért is sütünk hozzá, ami belülről középen megtámasztja).
4. 1 tojásfehérjét habosra keverünk és 20 dkg porcukrot hozzáadunk, majd ezzel díszítjük a házikót. Mintákat rajzolhatunk, vagy ezzel ragaszthatjuk hozzá a színes cukorkákat.
5. A kész házikót érdemes száraz helyen tárolni, hogy ne puhuljon fel túlságosan a mézes tészta.
(Forrás: Príma Konyha Magazon 2004. decemberi száma, kis módosításokkal, mivel szerintem sajtóhiba volt benne a hozzávalók listájában.)

Nincsenek megjegyzések: