2008-12-20

Marcipános szaloncukor

Idén először készítettem házi szaloncukrot, és rögtön Dolce Vita marcipános receptjével kezdtem. Az elkészítése tényleg pofonegyszerű, és kb. 3/4 óra. A hozzávalók nem drágábbak, mint ha jó minőségű, bolti szaloncukrot választanánk, cserébe tudjuk miből van és hogy az jó, amiből van, ráadásul sokkal-sokkal finomabb. Szóval mandulával elő! Még nem késő elkészíteni Karácsonyig! :)



Hozzávalók kb. 100 darabhoz:

60 dkg mandula
45 dkg porcukor
kb. 1 dl hideg víz
kb. két kiskanálnyi frissen facsart citromlé
egy citrom reszelt héja
300 gr legalább 60%-os étcsokoládé a bevonáshoz

Elkészítés:
1. Kezdjük a mandulával. Ha őrölt mandulát kaptunk, akkor nincs vele dolgunk. Ha héjas, egész mandulánk van, akkor forrásban levő vízzel leforrázzuk, 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és a mandulákat a héjukból "kiputtyantjuk". Az egész mandulákat botmixerrel egészen finomra őröljük (de tényleg, mert különben darabos lesz a marcipánunk és az nem kifejezetten előnyös).
2. A mandulát a porcukorral összekeverjük és hozzáadjuk a citromhéjat és levet, majd óvatosan, apránként (!) a vizet. Nem biztos, hogy kell bele az egész, így nagyon lassan, apránként adjuk hozzá, nehogy túl sok legyen. A masszát összegyúrjuk, akkor jó, amikor már szépen egyben összeáll.
3. A masszából kis szaloncukrokat formázunk.
4. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és a szaloncukrokat villa segítségével belehempergetjük. Sütőpapírral leterített tálcára ültetjük őket, hogy megszáradjanak, majd teljes száradás után szép csomagolópapírba csomagoljuk.


Nincsenek megjegyzések: