Visszatértünk Szicíliából és mivel ott autentikus rizottót nem tudtunk enni, kizárólag előre elkészített, utólag felmelegítettet (hiába, az nem ennek a vidéknek a specialitása), hazatérve rögtön összedobtam egy jó kis vargányás rizottót. Hamarosan jelentkezem a szicíliai gasztro élménybeszámolóval, rengeteg finomságot ettünk!
Hozzávalók 4 személyre:
400 gr arborio fajtájú (!) rizottó rizs
kb.15-20 dkg szárított vargánya
a vargánya áztatásához kb. 3 dl átszűrt húsleves + ezen felül kb. 1 liter átszűrt húsleves, mint alaplé
2 dl fehérbor
1 fej vöröshagyma
frissen őrölt bors
8 dkg (lehetőleg) frissen reszelt parmezán
friss apróra vágott petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
A rizottót az itt leírt technika alapján készítjük el, de a mennyiségek jelen receptben foglaltak szerint alakulnak.
A fentiekben emlegetett bejegyzéshez képest az alábbi eltérések vannak a vargányás verzió elkészítésekor. A vargányát alaposan átmossuk, majd annyi húslevesbe áztatjuk, hogy alaposan ellepje (kb. 3 dl), fél órát áztatjuk. A vargányát a rizottó készítés félidejében adjuk a rizshez, és az áztató levét is felhasználjuk a továbbiakban.
Amikor a rizs megfőtt (de nem szétfőtt, ez kb. 20 perc kavargatást jelent), lekapcsoljuk alatta a tüzet, a frissen reszelt parmezánt beleforgatjuk és lefedve pár percet állni hagyjuk. Azonnal fogyasztjuk. (Megszórhatjuk a tetejét kevés frissen vágott petrezselyemmel.)
A rizottót az itt leírt technika alapján készítjük el, de a mennyiségek jelen receptben foglaltak szerint alakulnak.
A fentiekben emlegetett bejegyzéshez képest az alábbi eltérések vannak a vargányás verzió elkészítésekor. A vargányát alaposan átmossuk, majd annyi húslevesbe áztatjuk, hogy alaposan ellepje (kb. 3 dl), fél órát áztatjuk. A vargányát a rizottó készítés félidejében adjuk a rizshez, és az áztató levét is felhasználjuk a továbbiakban.
Amikor a rizs megfőtt (de nem szétfőtt, ez kb. 20 perc kavargatást jelent), lekapcsoljuk alatta a tüzet, a frissen reszelt parmezánt beleforgatjuk és lefedve pár percet állni hagyjuk. Azonnal fogyasztjuk. (Megszórhatjuk a tetejét kevés frissen vágott petrezselyemmel.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése