2009-09-14

Spagetti alla Norma

Szicíliában minden trattoriában kapható az alábbi paradicsomos padlizsános tésztaétel. Természetesen itthon is muszáj volt reprodukálni, visszahozva ezzel a szicíliai napokat. Az Etna felé félúton kóstoltuk ezt egy kis trattoriában, ahol csak mi voltunk vendégek, majd hamarosan csatlakozott még két helyi, középkorú úriember, akiket az étterem vezetői hangosan, örömmel üdvözöltek. Mi már akkor kikértük az ebédünket, és kisvártatva elénk is tették a gőzölgő tányérokat. Majd a helyiek és a háziak is nekiláttak ugyanennek az éteknek...mi azt kértük, így ők is azt kapták. :) Így ebédeltünk mi Szicíliában, "családias" hangulatban. :D

Hozzávalók:

2 kisebb vagy 1 nagyobb érett padlizsán

250 gr spagetti

1 doboz hámozott paradicsom és 1 doboz sürített paradicsom konzerv vagy 2 doboz sürített paradicsom konzerv

4 gerezd fokhagyma

egy löttyintés balzsamecet vagy vörösborecet

3 kiskanál barnacukor (vagy cukor)

olívaolaj, só, bors

egy marék frissen vágott bazsalikom

tálaláshoz ricotta

Elkészítés:

1. A padlizsánt megmossuk, végeit lecsapjuk és ujjnyi karikákra, majd a karikákat négybe vágjuk. Besózzuk és állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.

2. A fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, majd a felforrósított olíván megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét (a hámozott paradicsomot használunk, akkor azt pürésítjük), a cukrot, a balzsamecetet/vörösborecetet, sót és borsot és mérsékelt tűzön - néha megkeverve - kb. 10 percig főzzük. Félidőben hozzáadjuk a bazsalikomot is. Ha kész, elzárjuk alatta a tüzet.

3. A padlizsáncikkeket leöblítjük, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet, majd kevés olíván két részletben megsütjük (kb. 10 perc). A padlizsán arról híres, hogy rengeteg olajat magába bír szívni, így nekem az a metódus vált be, hogy az elején kevesebb olajat használok és amikor már félig puha, akkor még meglocsolom egy kis olajjal. Tapasztalat, hogy akkor azt már nem szívja rögvest magába. Fontos, hogy végig mérsékelt, maximum közepes lángon süssük, akkor nem kap oda.

4. Közben a tésztát kifőzzük. Úgy tálaljuk, hogy közvetlenül a fogyasztás előtt összekeverjük a szószt a tésztával, a padlizsánszeleteket ráhalmozzuk és egy kis ricottával megspékeljük.

(Stahl Judit is megénekelte a Gyors olaszos tészták c. könyvében.)

2 megjegyzés:

Moni írta...

Per favore , metti il traduttore google sul tuo blog . Grazie

Nelli írta...

Szia Macs!

Szeretnélek meghívni egy szavazásra, de nem akarom kommentben belinkelni (az kicsit spam-es lenne). Ha írsz egy emailt a címemre, akkor megírom a részleteket. Köszönöm!

Üdv,
Nelli