Hozzávalók:
2 kisebb vagy 1 nagyobb érett padlizsán
250 gr spagetti
1 doboz hámozott paradicsom és 1 doboz sürített paradicsom konzerv vagy 2 doboz sürített paradicsom konzerv
4 gerezd fokhagyma
egy löttyintés balzsamecet vagy vörösborecet
3 kiskanál barnacukor (vagy cukor)
olívaolaj, só, bors
egy marék frissen vágott bazsalikom
tálaláshoz ricotta
Elkészítés:
1. A padlizsánt megmossuk, végeit lecsapjuk és ujjnyi karikákra, majd a karikákat négybe vágjuk. Besózzuk és állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.
2. A fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, majd a felforrósított olíván megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét (a hámozott paradicsomot használunk, akkor azt pürésítjük), a cukrot, a balzsamecetet/vörösborecetet, sót és borsot és mérsékelt tűzön - néha megkeverve - kb. 10 percig főzzük. Félidőben hozzáadjuk a bazsalikomot is. Ha kész, elzárjuk alatta a tüzet.
3. A padlizsáncikkeket leöblítjük, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet, majd kevés olíván két részletben megsütjük (kb. 10 perc). A padlizsán arról híres, hogy rengeteg olajat magába bír szívni, így nekem az a metódus vált be, hogy az elején kevesebb olajat használok és amikor már félig puha, akkor még meglocsolom egy kis olajjal. Tapasztalat, hogy akkor azt már nem szívja rögvest magába. Fontos, hogy végig mérsékelt, maximum közepes lángon süssük, akkor nem kap oda.
4. Közben a tésztát kifőzzük. Úgy tálaljuk, hogy közvetlenül a fogyasztás előtt összekeverjük a szószt a tésztával, a padlizsánszeleteket ráhalmozzuk és egy kis ricottával megspékeljük.
(Stahl Judit is megénekelte a Gyors olaszos tészták c. könyvében.)
2 megjegyzés:
Per favore , metti il traduttore google sul tuo blog . Grazie
Szia Macs!
Szeretnélek meghívni egy szavazásra, de nem akarom kommentben belinkelni (az kicsit spam-es lenne). Ha írsz egy emailt a címemre, akkor megírom a részleteket. Köszönöm!
Üdv,
Nelli
Megjegyzés küldése