2008-09-28

VKF XIX. - Romantikus vacsora

Doctorpepper felhívásának megfelelően ezúttal romantikus vacsorát kellett készítenünk. Rögtön felmerült bennem a kérdés, hogy mitől is romantikus egy vacsora. A körítéstől vagy attól, ami az asztalra kerül? Ha attól, ami az asztalra kerül, akkor beszélhetünk ugye szexi menüsorról (amikor afrodiziákumok kerülnek az étlapra (erre egyébként számítok is a blogger kollegáktól :) vagy kézzel eszünk/etetjük a szívünk csücskét) vagy visszafogottabb menüsorról. És ha a körítéstől függ a romantikusság, akkor azon belül is számtalan variáció adódik. Mert ugye lehet "elsőrandis" vagy már "sokadikrandis". Lehet meglepetés vacsora vagy együttfőzős. Lehet elegáns, proccos, szinte giccses vagy meghitt, gyertafényes... és a sort még biztos lehetne hosszan folytatni. És a helyszín! Otthon vagy szabadban (pl. tengerparton). Meglódult a fantáziám rendesen. Végül nem sikerült döntenem a definícó meghatározása során, egy biztos: egyéne válogatja, hogy ki-mit ért romantika alatt.

Jóval inkább a meghitt, gyertyafényes, nem fényűzős, együttfőzős, eszegetős-etetős lakmározás áll közel hozzánk, a sushi pedig szinte kiált az együttfőzés iránt, így lett a menü sk. sushi. :) Előnye, hogy nem hagy sok mosogatnivalót maga után, gyors, könnyű étek és van olyan, sőt még olyanabb, mint a házhozszállító cégek tekercsei. Bátran ajánlom, mert mind az elkészítési folyamat, mind az eszegetés ideális egy kedves, meghitt, összebújós estéhez. ;)





Hozzávalók:

50 dkg sushi rizs

1 csomag nori (szárított alga lap)

wasabi

6 ek. fehér rizsecet

3 ek. kristálycukor

1 tk. só

belevaló: itt most 1 cs. surimi, 1 cs. füstölt makréla, 1 cs.füstölt tofu



Elkészítés:
1. Az öntethez a rizsecetet, a cukrot és a sót elkeverjük, hagyjuk oldódni.
2. A rizst 2-szer, 3-szor átmossuk, majd a rizs mennyiségénél kicsivel több vízben feltesszük főni. Először erős tűzön, kavargatva, forrásig főzzük, majd takaréklángon, fedő alatt további 6-8 percig (kavargatás nélkül) főzzük. Közben figyeljük, hogy nem sül-e le, ha a levét elfőtte kóstoljuk meg, hogy nem kemény-e még. Ha kemény lenne, kevéske vízzel főzzük tovább. Ha kész, bambuszrácsra (ennek hiányában egy deszkára) terítjük hűlni. Az öntettel meglocsoljuk.
3. Előkészítünk egy nagyobb edényt vízzel tele. Ebben fogjuk megáztatni kicsit a kezünket a sushi tekerése közben.
4. A belevalókat csíkokra vágjuk. A surimi csíkokat hosszában érdemes félbevágni, úgy mutatósabb.
5. A norilapot a bambusztekerőre helyezzük. A rizst vizes kézzel a lapon egy rétegben elegyengetjük (egy nori lapra kb. másfél maroknyi kell, de ezt ki kell tapasztalni) úgy, hogy a két szemközti szélén kb. 1.5 cm kimaradjon. Itt fognak illeszkedni a maki sushi szélei.
6. A felénk eső szélébe (ahonnan a tekerést majd elkezdjük) rakosgatjuk a töltelék csíkjait. Kicsit beljebb nagyon vékony csík wasabit tehetünk, ujjunkkal elkenegetjük, de tényleg nagyon vékonyan.
7. Elkezdjük a tekerést, közben mindig nyomunk egyet a sushin, hogy formálódjon is. A tekeréshez (Gourmandulához hasonlóan) az itt szemléltetett módot alkalmaztam.
8. Ha készen vagyunk az összes tekerccsel, jöhet a szeletelés. Kb. 4 cm magas korongokat vágunk a tekercsből. Fontos a vizes és éles kés, és a hirtelen mozdulat.
9. Ecetes gyömbérrel, shoyu szójaszósszal megcsepegtetve fogyasztjuk.


Forrás: Gourmandula írása és kútfő

(A terítékről nem készült fotó, mert az együttfőzés jellegéből adódóan semmi extra nem volt.)

Nincsenek megjegyzések: