2008-07-20

VKF! XVII. - Saláta bár

Dolce Vita felhívására elkezdtem töprengeni mi is a kedvenc salátám. Sajnos kevés salátát eszünk, kevesebbet, mint amennyit kellene. Régóta készültem megkóstolni Stahl Judit juhsajtos meleg vargányasalátátját illetve a spenótot nyersen. Így történt, hogy most nem a kedvencemet, hanem két egyszerű kísérletet publikálok. Íme.

Meleg vargányasaláta juhsajttal

Hozzávalók:

40 dkg friss vargánya gomba

2 gerezd fokhagyma

1 cs. petrezselyem

3 ek. olíva

só, bors

10 dkg juhsajt

Elkészítés:

A vargányát nem mosom meg, hanem nedves konyharuhával megtisztogatom és fél centi vastagra szeletelem.Fokhagymát megpucolva felaprítom, a petrezselymet apróra vágom. Az olajat felhevítem egy serpenyőben, majd a fokhagymát megpárolom. Hozzáadom a gombaszeleteket, némis só és bors kíséretében, és kevergetve addig párolom, míg a levét el nem főtte (szinte nem is eresztett levet, nem úgy, mint a csiperke szokott). Közben a juhsajtot megreszelem és próbálom magam visszafogni, hogy ne kebelezzem be egyben. A kész gombához vegyítem a petrezselyemmel együtt és már esszük is. Isteni finom, omlós, erdőízű salátát kapunk!

(Az eredeti recept a végén ad hozzá egy kanál fehérborecetet, én ezt elhagytam.)

Spenótsaláta

Mi tagadás a spenótót eddig én csak főzelékben, maximum lasagne töltelékként ismertem, nyersen el sem tudtam képzelni a fogyasztását. Csalódást nem okozott sőt! (Lentebb információk olvashatóak a spenót jótékony hatásáról.)

Hozzávalók:

25 dkg friss spenót

1 nagyobb fej lilahagyma

4 főtt tojás

balzsamecet

Elkészítése:

Nagyon egyszerű. A spenótót háromszor-négyszer átmossuk, konyharuhával leitatjuk róla a felesleges nedvességet, majd egy nagyobb tálba tépkedjük. A tojásokat összeaprítjuk vagy lereszeljük, a lilahagymával ugyanígy teszünk. Az egészet összeforgatjuk, fogyasztás előtt a saját adagunkat balzsamecettel kissé meglocsoljuk.

Újabban kényszeresen eszem a spenótot főzeléknek, annyira kívánom, hogy szinte napokig csak az motoszkál a fejemben, hogy spenótfőzeléket kellene enni. :) Nővérem - akinek szakmája a táplálkozástudomány - biztos azt mondaná erre, hogy valami hiányzik a szervezetemből, ami a spenótban megvan. No, ezzel az adag salátával biztos pótoltam.

További információk a Házipatika oldaláról, hogy a spenót milyen értékes zöldségünk: "A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.
A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.A spenót ideális fogyasztása az lenne, ha nem főznénk, mert sok benne az oxálsav. Ha a spenótot megfőzzük, akkor a szervetlenné váló ásványi anyagok kőlerakódást okozhatnak, ezért nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, sőt az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést."

Ilyen hírek hallatán sűrűben elő fog fordulni az asztalunkon.

Források:

vargányasaláta - Stahl Judit Gyorsan, valami finomat c. könyve

spenótsaláta

Nincsenek megjegyzések: