Hétvégén nővéreméknél tanyázunk a Balcsi partján, ahol mindenféle finomságot szoktunk szabadtűzön sütni-főzni. Szokás szerint bevállaltam az édességkészítést, és ezzel az aktuális finomsággal készültem. Már sülés közben is isteni illatokat árasztott és az íze is nagyon finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
1 cs. sütőpor
csipet só
25 dkg finomliszt
8 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
17 dkg vaj/margarin
1 tojás
1 citrom leve
A tésztára:
5 dkg mandula vagy dió durvára vágva (nálam szeletelt mandulabél)
kb. 60 dkg keményebb húsú őszi - és sárgabarack vegyesen
A túrókrémhez:
75 dkg tehéntúró
3 ek. finomliszt
1 cs. főzős vaníliapuding
20 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás
1 tojásfehérje
7 dkg vaj/margarin
1 citrom héja
a forma kikenéséhez vaj és liszt, a torta lekenéséhez 1 tojássárga és 2 ek. tej
a tetejére porcukor és barack
Elkészítés:
1. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, majd kilisztezünk. A sütőt kb. 160°C-ra előmelegítjük.
2. A tésztát készítjük el először. Ehhez a cukrokat a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, jól elkeverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük és a vajas keverékkel jól eldolgozzuk, kézzel egyszerűbb.
3. A masszát a kivajazott, kilisztezett formába tesszük és a tésztát belenyomkodjuk. Megszórjuk a mandulabéllel.
4. A barackokat meghámozzuk és negyedekbe vágjuk (vagy kisebb szeletekre). Üreged felükkel lefelé a tésztára rendezzük.
5. Ezután összeállítjuk a túrótölteléket. A túrót áttörjük, és a liszttel, a pudingporral, a cukrokkal, a tojással, a tojásfehérjével és a puha vajjal krémesre keverjük, frissen reszelt citromhéjjal ízesítjük. A krémet egyenletesen a barackok tetejére simítjuk.
6. A tojássárgáját a tejjel összekevejük és a torta tetejét lekenjük vele.
7. Mehet a sütőbe, ahol 160°C-on (légkeverésesben 150°C-on) kb. 1 óra 20 percen át sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni és ízlés szerint vékonyan porcukrozzuk a tetejét, illetve barackgerezdekkel díszítjük.
(Forrás: Príma Konyha Magazin 2008 augusztusi száma, kis módosításokkal)
1 megjegyzés:
Szia!
Van egy meglepetésünk a számodra, látogass el a honlapunkra!:-)
Megjegyzés küldése