2008-07-22

Krémes spenótfőzelék

Kiskoromban a sóskáért rajongtam, szinte minden nap követeltem a „sóskaszósz” adagomat. Később fordult a kocka, a spenót lett a kedvenc és a sóska kiesett a pikszisből. Ma már mindkettőt szívesen eszem, de mostanában a spenótot különösen kívánom, így múltkor friss spenótot vettem a piacon. Egy részéből spenótsaláta lett, a maradékból pedig pont kifért egy nagyobb adag főzelék.



Hozzávalók 1 nagyobb adaghoz:

25 dkg friss spenót vagy 25 dkg mirelit (felengedve, lecsöpögtetve)
2,5 dl főzőtejszín
1 szikkadt zsemle (de ha nem szikkadt, az sem nagy baj)
tej a zsemle áztatásához
só, bors
2 nagyobb gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A friss spenótleveleket 3-4 vízben átmossuk, öblögetjük, a vastagabb száraktól megszabadítjuk. Annyi vízben, hogy pont ellepje, feltesszük főni és csendesen gyöngyöztetjük kb. 20 percig. (Mirelit spenótnál ez a művelet elmarad.) Közben a zsemlét annyi tejbe áztatjuk, amennyit felvesz, ergo addig töltögetjük rá a tejet, amíg magába szívja. A lényeg, hogy megpuhuljon. Ha a spenót kész, leszűrjük és egy lábosba tesszük. Mehet bele az áttört fokhagyma, a kinyomkodott zsemle és a zsemléből visszamaradt tej, ízlés szerint só és bors. Botmixerrel pépesítjük, hogy teljesen homogén legyen. Hozzáadjuk a főzőtejszínt és közepes lángon kevergetve felforraljuk. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy a kívánt állagot kapjuk (van, aki hígabban és van, aki sűrűbben szereti).

Nekem főtt tojással a legfinomabb, de van aki a bundás kenyérre, vagy a tükörtojásra esküszik.

Nincsenek megjegyzések: