2008-03-09

Málnatorta rizses túrókrémmel


Nővérem születésnapjára készítettem ezt a tortát. Roppant egyszerű és gyors, emellett nagyon finom. Csak ezt a romosabb darabot sikerült elkapni fotózásra, szempillantás alatt elfogyott.



Hozzávalók:
2 tojás
6 dkg cukor
8 dkg finomliszt
3 ek. olívaolaj
10 dkg gyorsrizs
2 dkg zselatinpor
50 dkg túró
1 vaníliarúd
17 dkg cukrozott, sűrített tej (1 tubus)
25 dkg natúr tejszínes sajtkrém
10 dkg porcukor
1 nagy citrom
2 dl hideg tejszín
torta tetejére 30 dkg friss vagy mélyhűtött málna

Elkészítés:

1. Sütőt 175 fokra előmelegítjük. és egy 24 cm átmérőjű tortaformát kiolajazunk, kilisztezünk, aljára sütőpapírt simítunk.
2. Piskótát elkészítjük: tojásokat a cukorral nagyon habosra verjük, fakanállal hozzáadjuk a maradék lisztet is, a maradék olajat is. Elsimítjuk a tetejét, 12 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.
3. A rizst megfőzzük, hideg víz alatt kihűtjük. Zselatinport 1 dl hideg vízzel jól elkeverjük és lassú tűzön felmelegítjük (nem forraljuk!).
4. A túrót nagy keverőtálba morzsoljuk, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a sürített tejet, tejszínes sajtkrémet, porcukrot, reszelt citromhéjat és robotgéppel jól eldolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
5. Most jön a krém összeállítása: a túróba keverjük a rizst és a zselatint, majd a kemény habot óvatosan beleforgatjuk.
6. A piskótát visszatesszük a karimás tortaformába, a krémet a tetejére simítjuk és hűtőbe tesszük. A recept egy éjszakát ír, de elégnek bizonyult 4 óra is. Ha nagyon sietünk fél óra mélyhűtő sem árt. Tálalás előtt kirakjuk málnával.

(Stahl Judit receptje a Gyors édességek című könyvből.)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megcsináltam és valóban különleges.Bár, eléggé barbár módon, mivel a környéken nem kaptam tejszínes sajtkrémet, ezért , tejszínes Boci sajtot nyomtam bele, ami ugye sós. Nem rontotta el, de több cukrot is elbírt vola így.
Jó kis receptek vannak itt, máskor is visszajövök.