2008-03-09

Csöröge fánk

Sokáig azt hittem, hogy a fánk sütés ördöngős dolog. Pedig valójában nem az, csak kell hozzá egy üzembiztos recept. Ez itt egy olyan recept. Akárhányszor készítettem fánkot, mindig olyan lett, mint a nagykönyvben. Kezdők is bátran belevághatnak.




Hozzávalók:

40 dkg finom liszt
8 dkg vaj
2 ek. kristálycukor
csipet só
1 dl tejföl
5 tojássárga

Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztva, letakarva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük. Kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk és késsel kb. 10x5 cm-es lapokra szabjuk, közepüket hosszában bevágjuk. A nyíláson az egyik végét áthúzzuk. Az így kapott csörögefánkokat forró olajban, oldalanként 2-2 percig sütjük, lecsöpögtetjük. Porcukorral megszórjuk.

A rózsafánk ugyanebből a tésztából készül, csak a formázása más. Ez esetben a kinyújtott, 2 mm-es tésztát 3 különböző nagyságú kerek (vagy cakkos) formával kiszúrjuk. A legnagyobb köröket hatszor, a középsőeket ötször, míg a legkisebb köröket négyszer bevágjuk kissé a szélénél. A legnagyobb körök közepét tojásfehérjével megkenjük és a közepeset mélyedésig belenyomjuk, majd a kicsi kört ugyanezzel a módszerrel tapasztjuk rá. Ugyanúgy sütjük, mint a csöröge verziót.

(Príma Konyha Magazin receptje.)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.