2010-06-22

Új kávégép (frissítéssel!)

Beteljesedett! Immáron a miénk ez a csodamasina:



Hosszas vacillálás után döntöttünk úgy, hogy mégis beruházunk egy Nespresso kávégépbe. Igaz, hogy a kapszula darabára 100-130 Ft között mozog, de arra jutottunk, hogy ár-érték arányát tekintve még így is megéri nekünk. (A gondolatmenet az volt, hogy így ugyan 100 Ft-ért isszuk a kávét otthon, de kávéházi minőségű kávét, amit nem az eddigi jól bevált szarvasi kotyogónkba táplált Omnia kávéval kell egy súlycsoportba helyezni, hanem a kávéházi 300-350 Ft-os árhoz viszonyítani.) Szóval jól meggyőztük magunkat :) és íme az eredmény: De'longhi Lattissima EN 660 a becses neve és a Nespresso kávéfőzők családjába tartozik. Tud hideg és meleg tejhabot csinálni, egy gombnyomással gyárt ristretto-t, espresso-t, cappuccino-t vagy éppen egy jó kis lungo-t (pl. latte macchiato-t, a kedvencem!), éppen hogy esik jól.

Nem árulok zsákbamacsekot a http://www.choicebrand.hu/ oldalról rendeltem. Alapvetően nagy bátorság volt ez a részemről, mert meglehetősen bizalmatlan vagyok az ilyen "felújított" termékekkel kapcsolatosan, pláne hogy az eredei ár töredékéért jutottunk hozzá a masinához. A honlap azt hirdeti, hogy nem használt, vagy hibás gépeket árulnak, hanem olyanokat, amit a brit vásárló (elállási jogával élve) a kinti jogszabályok szerint x napon belül visszavitt a boltba, nem műszaki, hanem egyéb okok miatt. Utána ezt szépen újracsomagolják és mehet a boldog vásárlóhoz. (Kellett is venni "dugalj-átalakítót" vagy mit, mert a dugalj nem konform a mi konnektorunkkal.)

Remélem, hogy műszakilag kifogástalan terméket kaptunk, erre majd az idő és a napi használat adja meg a választ.

Addig is egy kis segítséget kérnék: nincs valamely kedves olvasómnak véletlenségből magyar nyelvű használati útmutatója ehhez a típushoz vagy nem tud olyan netes forrást, ahonnan hozzájuthatok? Keresgéltem már, de még nem jártam sikerrel.

Update: Közben tegnap este kipróbáltuk a masinát, remekül működik és nagyon finom kávét főz (alig bírtunk elaludni éjjel a bevitt koffeintől... :) ). Ráadásul kezelni is pofon egyszerű, úgyhogy elboldogulok a kapott idegennyelvű használati útmutatóval (látatlanban azt hittem, hogy bonyolultabb lesz a működése).

Nagyon klassz, hogy egy gombnyomásra készíti a kiválasztott kávét, a tejhabosításnál sincs az ember lányának a tej betöltésén és a gomb megnyomásán kívül semmi dolga (na jó, a csészét/poharat azért alá kell tenni :o) ). Praktikus, mert nem kell sokat szüttyögni a takarításával, a 'daily routine' annyi, hogy kapszula betesz, víz/tej betölt, csésze aláhelyez, gomb nyom, kávé szürcsöl, kapszulatartó kiürít, ha tejhabosítás volt egy gombnyomással a fúvókákat átöblít; egy lungo-gombnyomással főző átöblít és kész. Az egész nem több, mint öt perc.

12 megjegyzés:

Aliz írta...

Sajnos nem tudok magyar nyelvű használati utasítást adni, de egy ötletet igen, ha még nem ismeritek. Lehet kapni kapszulát, amit Te tölthetsz meg. Ha van egy kis időd, meg olyan kávéd, amit szívesen iszol, egyszerre megtöltesz többet, így amikor használod, pont olyan gyors, mintha készen vetted volna ki a dobozból. Lehet azokat a kávékat kapni nagyobb kiszerelésben, nem kapszulázva, ha ragaszkodsz a különleges márkákhoz, de így sokkal olcsóbb. Többféle kávéfőző típushoz kapható. Nagyobb áruházakban pl. Elektroworld, a kévéfőzők közelében árulják. Egyszerhasználatos papírkapszulákat is lehet kapni, de az nem tudom mennyivel teszi olcsóbbá, de ez a másik műanyagból van, mosható, sokszor felhasználható.

macs írta...

Köszi szépen Alíz, ez nagyon klassz, zseniális ötlet! Megyek és keresek is ilyen kapszulákat! Örök hála!

Közben tegnap kipróbáltuk a masinát, remekül működik és nagyon finom kávét főz (alig bírtunk elaludni éjjel a bevitt koffeintől...:) )! Ráadásul kezelni is pofon egyszerű, úgyhogy elboldogulok a kapott idegennyelvű használati útmutatóval (látatlanban azt hittem, hogy bonyolultabb lesz a kezelése).

Orsi írta...

Szia!
Meg tudnád adni az e-mail címed?
Előre is köszi!

Névtelen írta...

Macs hol vasarolsz hozzá kapszulát? Én is Nescafé kávegépet szeretnék venni (DeLonghi Citiz D110) de attól tartok hogy nem egyszerű hozzá kapszulát venni, főleg vidéken mivel tudtommal nincs Nescafé bolt Magyarországon.

Előre is köszi a segítséget!

Emese

macs írta...

Szia Emese! Sajnos csak egy Nespresso bolt van Magyarországon, Budapesten az Andrássy úton. Cserébe a nespresso.com oldalon van magyar nyelvű felület a kapszularendelésre, házhoz is szállítanak. A rossz hír az az, hogy 1-2 ezer Ft a szállítási költség, ami nem kevés... :( A jó hír, hogy 200 kapszula egyszerre történő rendelése felett ingyen van a házhozszállítás. A még jobb hír az, hogy én budapesti vagyok, tehát havi rendszerességgel megyek kapszulát venni, és NAGYON szívesen veszek mindig Neked is és postán feladom vagy ilyesmi, hátha úgy jobban kijön anyagilag és nem kell egyszerre 200 kapszulát rendelned. Ez ne legyen akadály a kávégép beszerzésben. :) Ha érdekel a dolog e-mailben megbeszélhetjük a részleteket. (macsfalatok(kukac)gmail.com.

lorien írta...

Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok a kapszulás rendfszerek híve, és ha igen, akkor is inkább az ESE Pod. De ha ízlik az egycég választéka, akkor el lehet vele lenni, szó sem róla, nem az ördögtől való.

Viszont a legnagyobb dőreség újratölteni, mert akkor a rendszer egyetlen előnye, az egyszerű kezelhetőség és tisztaság vész el. Nehezítés: ki kell kitapasztalni, pont milyen őrelmény kell hozzá, és nehéz (lehetetlen) a kapszulát megfelelően tömöríteni. Félmegoldáshoz egy újabbat felet hiba lenne választani. Sőt, hogy tovább menjek, jó minőséget csak frisen őrölt kávéból lehet kihozni, ergo daráló kell hozzá. Hol is van az eredeti koncepció egyszerűsége? :)

Névtelen írta...

Macs hogy te mennyire aranyos es hihetetlenul kedves vagy!!! Köszönöm szépen, nagy örömet okoztál a válaszoddal, bearanyoztad a napomat. Nem számítottam ilyen kedves és közvetlen válaszra, legfőképpen nem postai segítségre!:)Igazából a kávéimádó testvéremet szeretném meglepni ezzel a géppel, mert én külföldön élek, ilyenem van és itt nem okoz gondot a kapszula beszerzése. Ő viszont instant Nescafén él és szeretném megajándékozni az élménnyel, amit én is csak azóta értettem meg mióta megvettük és kipróbáltam a gépet. Landolt is a maradék instant kávé a kukába és ma már bele sem tudnék kortyolni többet. Nem "sznobságból", hanem mert egyszerűen távoli rokonságban sem áll a valódi sűrű, csodás habos-krémes feketével, amit a Nespresso gépei képesek varázsolni.
Nagyon hasznos volt az információ amit írtál, a honlapot is megtaláltam, ahonnan rendelni lehet. Nálunk Pécsett van egy Tchibo márkabolt, nekik is van egy kávégépük ami fele annyiba kerül de csak 3 féle kapszula van hozzá. Ugyan ez a megoldás sokkal egyszerűbb lenne a számunkra (testvéremnek, aki 10 perce lakik az üzlettől), viszont pont az árkülönbség miatt tartok tőle hogy a gép nem annyira jó. Mivel a jövő héten jövök haza, beugrok az üzletbe, kipróbálom és megítélem a kávéjukat, van összehasonlítási alapom, nem csak a Nespressom miatt (amit imádok!!!) hanem mert Portugáliában élek és a portugálok hatalmas kávéimádó nemzet és csodás kávékat főznek! Ha a Nespresso mellett döntök, írok neked és megbeszéljük a részleteket, többek között azt is hogy mit hozzak neked innen:)
Emese

macs írta...

Olá Emese! :) Ugyan, ez csak természetes, egy vérbeli "nespressista" ott segít ahol tud! :))) (Egy fórumon olvastam ezt, hogy már ilyen kategória is létezik, hogy nespressista.) A Tchibo-t egyáltalán nem ismerem, kíváncsi leszek, hogy végül melyik "győz". Egy barátnőmnél kóstoltam először nespresso kávét és szerelem volt első kortyra. Nyilván nem utánozható a frissen pörkölt és őrölt kávé, amit egy hangulatos pl. olasz kávézóban tesznek elénk, de otthoni kávézáshoz kiváló minőség ár-érték arányban is. Szerintem. Bár erről erősen megoszlanak a vélemények.

De jó Neked, hogy Portugáliában élsz! Már évek (nyarak) óta készülünk oda, varázslatos ország lehet! Sajnos idén az esküvő miatt nem jön össze egy nagyobb lélegzetű nyaralás (úgy szeretnénk, hogy autóval megyünk és végigjárjuk az országot), de erősen gondolkozom rajta, hogy a nászutunkat esetleg ott töltjük. Igaz, akkor csak egy adott régiót járnánk be kb. egy hét alatt, de egy kicsit belekóstolnánk az ottani életbe. De ez még a jövő zenéje, sok mindentől függ.

Írj majd akkor, ha úgy döntöttél mégis a nespresso-t veszed és tényleg szívesen segítek a kapszula-ügyben. :)

macs írta...

Lorien, teljesen igazad van, valóban elvész az egyszerűség és a tisztaság. Olvastam valahol, hogy a nyers kávé 3 hónapig, a pörkölt kávé 3 hétig, a darált kávé 3 percig él, azaz ennyi idő alatt veszít "aromájából". Lehet, hogy a fenti nem fedi a valóságot, de el tudom képzelni, sajnos nem vagyok komoly kávészakértő és különösebben nem is tudom mire kell figyelni. Egyszerűen csak vagy ízlik valami, vagy nem. :) A Nespresso nekem bejön. Ezt figyelembevéve, utántöltögetéssel nem tudnék olyan minőséget produkálni, ha utántölteném.

Amiért fellelkesültem Alíz ötletén az az, hogy a rendszer nagy hátránya, hogy nagyon drága hozzá a kapszula. Én azt mondom (és azért is vettük végül meg a gépet), hogy ár-érték arányban még így is megéri az a napi két kávé, amit lefőzünk vele, mert kávéházi minőségű kávét kapok (és akkor itt nem az olasz kávéházakra gondolok, hanem a hazaiakra), már legalábbis az eddigi szarvasi kotyogónkhoz képest, amit a világért sem bántanék, mert nagyon szerettük, csak pár év után enyhén alumínium-ízű kávékat főzött és cserélni kellett. :) Egyszerűen csak jó eljátszani a gondolattal, hogy lehetne valahogy olcsóbban is megoldani. Próbáltam már külföldi forrást találni, ahol olcsóbban lehet esetleg rendelni (úgy tudom Bécsben kb. 80 Ft-ra jön ki egy kapszula), de még eddig nem találtam, még keresek. :)

lorien írta...

Macs!
Jól tudod :) Mivel két presszógépem véletlenül nagyon hasonló őrleménnyel működik, egy időben reggel daráltam, és azt hordtam be az irodába a déli kávéhzo. Bármit csináltam vele, érzehető volt az aromavesztés, na és persze krémje sem volt annyi, mint lehetett volna.

A Nespresso és a hasonló kapszulás rendszerek sajnos drágák, de azért elfogadható minőségűek. Igazából a választék szűkössége is nagy hátrányuk, de nem mindenkinek. Én már teljesen extrém esetnek számítok azzal, hogy hetente mindig más kávét iszunk, sőt van úgy, hogy kétfélét is. :) Szóval ez nekem elfogadhatatlan lenne, de valójában az emberek 99%-a élete végéig elvan a karavánon vagy az omnián.
Ha majd véletlen megunod, akkor kell csak tovább lépni (ebben szívesen segítek).

macs írta...

Köszi Lorien előre is, ha tovább lépnénk Nespresso-szintről mindenképpen kereslek, már Dolce Vita-nál írt kommentjeid, meg az oldaladon olvasottak alapján is láttam, hogy nagyon ott vagy a témában! :)

Még egyelőre megunhatatlan nekünk ez a kis masina, érezzük az előrelépést, de mondom: szarvasi kotyogónk volt és Omniát ittunk ez előtt, ami valóban más kategróia. :o)

lorien írta...

Hát tényleg nagyon más. Én már egy ideje ott tartok, hogy sehol nem iszom kávét, valamit kitalálok, miért nem:)
Alapvetően persze nem ennyire vicces a dolog, mert nekem is nagyon kellemetlen, hogy hárítani kell, főleg, hogy látom, szívesen adják. De egyszerűen vagy jó kávét iszom vagy semmilyet.