2010-01-23

Vadas marha

Az egyik legkedvesebb ételünk a vadas, méghozzá tésztával (a zsemlegombócot nem szeretjük). Marhából az igazi, főként a felsál vagy a lábszár nagyon ízletes vadasnak elkészítve (remélem a két elnevezés között nincsen átfedés, sajnos nem vagyok penge a marha "testrész megnevezésekben"... :))) ) Tudom, hogy "szentségtörés", de van, hogy pulykahúsból (főként combból) készítem és úgy is nagyon finom. Én így szoktam elkészíteni, Anyukám nyomdokain haladva. Az alábbi szaftban nincsen rántás, a sürítést a pürésített zöldségek végzik el.

Ha van rá idő, érdemes a marhahúst 1-2 nappal hamarább bepácolni (páchoz babérlevél+olaj elegyét szoktam használni és egy nagy dobozba úgy rakom le a hússzeleteket, hogy az elegy ellepje a húsokat), finomabb, omlósabb lesz a hús.





Hozzávalók:

kb. 80 dkg kb. ujjnyi vastag szeletekre vágott marhahús (felsál, rostélyos vagy lábszár)
1 kg megtiszított (megpucolt) és felkarikázott sárgarépa
1/2 kg megtiszított (megpucolt) és felkarikázott fehérrépa
1 nagy fej felkockázott vöröshagyma
4-5 babérlevél
2,5 dl tejföl (ha egy kis főzőtejszínt adunk hozzá csak még selymesebb szószt kapunk)
ízlés szerint mustár (kb. 1-2 csapott ek.)
kevés (1 kk. cukor)
só, bors

Elkészítés:

1. A kétféle felkarikázott répát, a hagymát és a hússzeleteket egy nagyobb lábosba rendezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje. 2-3 púpos kávéskanál sót teszünk bele, babérlevéllel fűszerezzük és közepesnél alacsonyabb lángon lefedve addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul (kb. 1,5-2 óra, de kuktával a főzési idő kb. fél órára csökkenthető). Az időközben elfőtt vizet pótolni kell.

2. A megfőtt húsokat kiszedjük és nekifogunk a szósz elkészítéséhez. A répákat a saját levével összeturmixoljuk. Mustárral, piciny cukorral, borssal és szükség szerint sóval ízesítjük. Tejföllel behabarjuk (habarás módszere: nagyobb külön edénybe tesszük a tejfölt, majd a meleg "zöldségpürénkből" egy-egy kanállal fokozatosan hozzákeverünk, addíg amíg nem lesz a két cucc közel egy hőfokú). Hagyjuk felforrni, majd a húsokat visszatesszük és átmelegítjük a szószban (de már ne forraljuk!). Utánaízesítjük, ha szükséges sóval és/vagy borssal és/vagy mustárral.

3. Kifőtt tésztával jóízűen bekebelezzük.

5 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Legközelebb próbáld ki úgy, hogy pár csepp citromlét és egy citrom reszelt héját is beleteszed a legvégén, isteni. Én teszek még borókabogyót, rozmaringot és kakukkfüvet is (kiváltható vadfűszerrel), nem árt neki. A húst pedig elősütöm, és aztán párolom meg a zöldségekkel. A héten főztem utoljára, sikere volt.

macs írta...

Hű, ez jó ötlet, köszönöm, ki fogom próbálni legközelebb!

Gyöngyi írta...

A férjuram nem szereti, én nagyon.. Legközelebb jönnék kóstolni, csak egy tányérral kérnék, nekem jó a tészta is, nem vagyok válogatós!

Névtelen írta...

Szia Macs!
Pici olajban karamellizálj kristálycukrot és erre öntsd az összeturmixolt zöldségeket! A többi ízesítés ugyanaz, mint Nálad, de citromlé tényleg kell bele, nagyon pikáns lesz tőle! A karamellizált cukortól meg egyszerűen fenséges! Üdv.: Bolero Keszthelyről

Névtelen írta...

Thanks for the erdekes informacio