2007-03-12

Almás pite, ahogy a Nagyim készíti

Ezt az almás pite receptet a Nagyimtól tanultam, szerintem kategóriájában a legfinomabb. Legalábbis eddig még mindig nagy sikert arattam vele, különösen a páromnál, aki nagyon szereti a szaftos sütiket. Na, ez a recept pont ilyen: szaftos, nem túl édes. Én a reszelt alma mellett még magozott meggyel is meg szoktam szórni, de az alább közölt receptben most az almáé a főszerep.
Frissítés! Kipróbáltam fele mennyiség finomliszt és fele mennyiség teljes kiőrlésű liszt keverékével és úgy is nagyon finom, csak a tészta színe picit sötétebb és lehet, hogy több folyadékot vesz fel (pl. kicsit több citromlé vagy tejföl)! Próbáljátok ki!


Almás pite

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
fahéj
2 csomag vaníliás cukor

A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik. Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem. Egy közepes méretű (frissítés: kb. 20x30 cm-es), magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom” (Nagyim szóhasználata :) ). Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.


(Aki cukrozott tetővel kedveli, az ne kenje meg a tetejét sütés előtt tojással, hanem miután kihűlt, szórja meg vaníliás porcukorral.)

246 megjegyzés:

«Legrégebbiek   ‹Régebbiek   201 – 246 / 246
Rita írta...

Kedves Kismacs!

Tavaly már próbáltam ezt a receptedet, akkor még hagyományos gázsütővel. Ma villanysütővel ismét megsütöttem és újból meg kell köszönnöm ezt a nosztalgikus és nagyon finom sütireceptet! Úgy tűnik már tökéletes lett :-)

Rita

Névtelen írta...

szia!
tegnap mi is megsütöttük anyummal az almáspitét, pont olyan lett az eredmény, mint amilyen a képen látható. :) isteni finom lett, köszönjük a receptet neked és a nagyidnak is. :) mi egy pici módosítást tettünk csak, mivel anyum cukorbeteg, mi a 12 dkg cukor helyett 6 dkg Glukonon édesítőt tettünk bele, de az eredmény ugyanolyan finom lett :)

SGyörgyi írta...

Ez a recept nagyon rendben van! Tényleg olyan mint gyerekkorom almás pitéje. Most már az én gyerekeimnek is lesz "ilyenjük"! :) Köszönöm.

Névtelen írta...

Tökéletes:) Életem első almás pitéje, isteni lett :) Köszönöm a receptet:)

Névtelen írta...

SZIA megsütöttem, isteni finom . köszi :)

Névtelen írta...

Kipróbáltam én is ezt a receptet (a Gyakori Kérdések oldalán ajánlották) és nagyon bevált, viszont megosztanám az én verziómat, mivel cukros vagyok. A sima liszt helyett teljes kiőrlésűt használtam, cukor helyett pedig fruktózt, a tésztába összesen 3 evőkanál tejfölt tettem (a liszt miatt kellett több) és egy csipet sót, az almába pedig még szórtam kevés őrölt szegfűszeget és még némi fruktózt, a többi változatlan.

anna írta...

Na akkor beállok én is a kommentelők hosszú sorába, bár lehet, hogy már nem is olvasod, mert mint láttam elég régen érkezett az utolsó hozzászólás.
Életem első almáspitéje. Citromunk nem volt, viszont kertünkben szedett almákkal sütöttem. Szuper reggeli lett belőle. Remek recept. Tuti, hogy nagyimnak is meg fogom mutatni, hogy lássa, nekem is megy ez :)

Névtelen írta...

Köszi a remek receptet! Imádom! Egyszerű és isteni! Többször készítettem, mindig kicsit mással töltöm meg. Volt túrós-barackos, almás-vörösáfonyás, epres, meggyes... és ki tudja még milyen nem? :)
Adj egy nagy puszit Nagyikának amiért beavatott! Neked pedig köszönet, hogy közkinccsé tetted! b.

Unknown írta...

Nagyon jó recept, mától csak így csinálom , köszönöm :-)

Unknown írta...

Köszi nagyon finom, csak így készìtjük mátol:-)

arwen írta...

Szia!

Isteni a tésztája! Én a citrom héját a tésztába reszeltem, nagyon illett bele.Köszönöm a receptet!

ányez írta...

Egyszerűen ez a tökéletes, köszönöm:)

Névtelen írta...

A legjobb almás pite, amit valaha ettem vagy sütöttem. A család felvállalja legközelebb az almapucolást is, csak süssem meg máskor is. :-)
Judit, Dunaszerdahely, Szlovákia

Nemcsák Tamás írta...

Nagyon szépen köszönöm a receptet. Életem első almás sütije lesz:) Bár még a sütőben van de bízom a saját eszemben és remélhetőleg ez is olyan finom lett mint ahogy a receptben van:) Mindent recept szerint követtem el:)

Névtelen írta...

Ha almás pite, akkor Macs!Nagyon fincsi! Néha csinálok ilyet és mindenki imádja! Köszi!
Manner Zsuzsa

Adrika írta...

Szia! Ennyi pozitív hozzászólást követően akkor most én is megsütöm ezt a csodapitét :-))

Névtelen írta...

Isteni ez a recept,minden héten megsütöm,a család imádja!!!!!!!!

Névtelen írta...

Megsütöttem... életemben ilyan szuper almást még nem sütöttem (pedig próbáltam már párat) az hogy ISTENI finom, nem elég jó kifejezés... köszönöm szépen :-)

Unknown írta...

Sziasztok!

Én most sütöttem meg harmadik alkalommal ezt a pitét. Az elsőre azt mondták, akik ettek belőle, hogy CSODAPITE! A második alkalommal - egy barátnőm születésnapjára sütöttem - azt mondták, jobb mint az első. Remélem, ennek is nagy sikere lesz, bár sajnos Ráma helyett másfajta margarint tettem bele, és a tésztája emiatt nehezen állt össze (???) de remélem, hogy ennek is ugyanolyan sikere lesz, mint az előzőeknek.
Köszönöm a receptet, és tőlem is puszi a nagyinak! :-)

Babus írta...

Már sok almáspitét kipróbáltam a netről. Nem keresem tovább az igazit!
Isteni így ahogy van.
Köszönet érte!!
A tésztát nehéz jól kinyújtani, és a tetejére tenni, de megéri azt a pici kínlódást, mert egyszerűen remek!

Névtelen írta...

Szia! Most lettem kesz az almassal, nagyon fincsi lett! En teljes kiorlesu tonkolylisztbol keszitettem a tesztat es mezet tettem bele cukor helyett. koszonom a receptet! Udv! Gia

Névtelen írta...

Isssssteni finom!!! :) Kb 1 éve ezt a receptet használom, sosem okoz csalódást! Sőt... :) Anyósom szakács, de neki is meg kellett mutatnom mi szerint dolgozom :) A pite részét másik töltelékekkel is szoktam variálni, pudingos-ananászos, pudingos-meggyes, és a többi... a tészta mindig ez! Köszönöm a receptet, Mindenkinek jó szívvel ajánlom!!! :) Ruby

Névtelen írta...

Isteni, szuper!!!
Most olvasgatom a hozzászólásokat: egyáltalán nem nehéz kinyújtani, lisztezni kell a nyújtás alatt, csak ennyi a titka. Nekem nem volt elég margarinom, kb. a felét zsírral pótoltam, így is jól összeállt. Ez a legjobb pite amit valaha ettem, jövő héten ismétlek :)

Névtelen írta...

Annyira finom hogy nem lehet szavakba önteni:-)
Amióta rátaláltam erre a receptre már többször megsütöttem,mindig kiváló lett:-):-)

Köszönöm a receptet!

Névtelen írta...

Nagyon gaz! 2 Dolog erdekelne; Hog a f....ban rakod ra a masodik lapot ,mivel nyujatas közben ban össze-vissza ragad ,hiaba lisztezel akarmit,de a legföbb hazugsag ,hogy feltekered a sodrofara! A 12 deka cukortol csak ugy ragad az egesz SZ....R! Aztan meg hogy nyujtod ki exakt 20x30 ra a masodik felt (vagy el kell mennem a Bauhausba Zollstockert?!Ekkora szar Receptet mar regen nem lattam,Aki azt mondja hogy neki a masodik tesztalap nem ragad,HAZUDIK!

Névtelen írta...

Szanaszet szakad az egesz teszta,aztan meg ha anyon liszetezed akkor meg szakadosabb lessz! Lehet valasztani; ragacsos vagy ragados!

Na en elmondom hogy kell kis csibe;
Az elsö teszta lapot kinyujtod aztan kibororitod a tepsiböl ugy nyersen,egy sütöpapirra.Aztan veszed a cipo masik felet( amit te javasoltal hogy vekonyabb legyen,az annal jobban szakad,jo tipp volt) es azt is kinyujtod ugyanabban a tepsiben aztan kiboritod ezt is egy sütöpapirra,igy meg van az exakt meret! aztan mar csak kicsereled ovatosan,mert reped-szakad-ragad! Igy talan sikerül!Nincs mit,kössz!

macs írta...

"Kiscsibe"...ha már így csibézgetjük egymást... Gondoltam adok olyan választ, amiből tanulhatsz egy-két érdekeset, de meggondoltam magam, hiszen olyan okos vagy, hogy neked úgysincs szükséged tanácsra...(plha ragad, tegyél még bele lisztet, mert a liszt minőségétől is függ, hogy mennyire lesz "ragadós" vagy éppen jó a tészta) Tudnám, hogy akkor minek keresel interneten recepteket, ha magadtól is okos vagy... Légyszíves ne oktass ki alpári stílusban, pláne ne osztogass butábbnál-butább tanácsokat. Érdekes, hogy rengeteg ember szereti ezt a receptet, arról nem én tehetek, ha tehetségtelen vagy a sütéshez és neked nem sikerült. Kímélj meg a kommentjeidtől a közeljövőben, és messzire kerüld el a blogomat. Szerencsére van más amit olvasgathatsz. Sok sikert.

Perio írta...

Szia :) Én ma találtam rá erre az isteni receptre és azonnal meg is csínáltam.Fenséges lett,egy baj van vele : mindjárt elfogy :) Köszi,szuper !!!!!

ILDIKO írta...

Szia Kismacs!

Szaporitom tovabb a hozzaszolasokat.A legfinomabb almaspite ami letezik!!!Itt Hollandiaba sokszor sutottem mar de sosem eleg szammal , mert egy pillanat alatt elfogy es sokan kertek / meg egy szakacs is/ a receptedet.NAGYON koszonom hogy megosztottad velunk!!Tovabbi jo sutogetest!Szia! ILDIKO

Névtelen írta...

Úgy látom már több mint 2 éve nem dícsérte meg senki ezt a receptet, na hát én most megteszem. Egyszerűen isteni ez az almás pite!!! Már kipróbáltam legalább 5-6 receptet, de egyik sem volt az igazi, de most rábukkantam a tiédre. Te jó ég, olyan finom puha, omlós a tésztája, hogy mindjárt meghalok! :) Nagyon nagyon köszönöm! Mindenképpen kipróbálom a többi receptedet is!

Névtelen írta...

Szia Kismacs! Én írtam az előző kommentet, ne haragudj, elnéztem, hogy 2011 decembere is után voltak bőven hozzászólások, csak nem klikkeltem tovább a legújabbakra. :) Na mindegy, ezt a receptet már nem tudom még ennél is jobban az egekig magasztalni. :D Az első adag, amit múlt héten csináltam, pillanatok alatt elfogyott, utána csináltam egy másodikat, most pedig 1 hét elteltével csinálhatom a harmadikat, annyira követeli a család. :) Köszönöm még egyszer! Boldog karácsonyt kívánok! Üdv, Klau

ILDIKO írta...

Szia Macs!

Hollandiaban, pontosabban Utrechtbe is hires lett a recepted!Hetvegen ujra kell sutnom egy munkatarsamnak.A ferjenek lesz szulinapja, es torta helyett ezt kertek ujra."Termeszetesen"dupla adagbol csak, ugymond lepedo nagysagut kertek.hhihi Mit gondolsz, ez a meret eleg lesz talan????En azota sem keszitek mas almaspitet csak a Te recepteddel es a turosat sem.Halam orokke uldozni fog!...csak en birjam sutessel.hihi Szia! ILDIKO

Névtelen írta...

Jó estét kívánok. .
Nagyon örülök hogy végre egy jó igazi magyar sütemény receptet található it.
Köszönöm
Jó éjszakát Svédországból :)

Névtelen írta...

Évek óta ezt a receptet használom,TÖKÉLETES:)Köszi:Márti

Névtelen írta...

Ez valóban a tökéletes almás pite receptje, évek óta eszerint készítem. Köszönöm szépen a receptet.

Névtelen írta...

Nagyon jó recept, elsőre sikerült pedig citrom nem volt itthon és ilyesmit még nem csináltam. Nem tettem bele 2 Kg almát, csak 1.2 Kg-ot, de elég volt így is.

Névtelen írta...

Köszönöm.�� üdv.NyáriÉvi

Névtelen írta...


Szia Mancsfalatka! Én külföldön élek, s gyakran jönnek hozzánk vendégségbe magyarok és más országokból is. Ilyenkor valami magyarossal kedveskedünk a hozzánk látogatóknak. Azt nem tudom, hogy Hungaricum-e az almáspite, de mindig a te recepted alapján sütöm ezt a pitét. Természetesen óriási sikere van minden nemzet lakóinàl. Hálásan köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a csodálatos receptet! Nem vagyok valami jó cukrász, de ez a süti mindig Isteni.

MacsBuksi írta...

Szia! Évek óta készítem a recepted szerint, és mindig tökéletes lett az almás pitém.

Köszönöm

Névtelen írta...

Köszönöm!!!
Isteni volt!!!
40 éve sütök almáspitét, sok receptet kipróbáltam már - ez volt eddig a legjobb!!!
Hálás köszönetem!!!!

Unknown írta...

Már tíz éve, ha almáspitét szeretnék sütni, ide jövök a receptért! Imádjuk! Köszönet! :)

Ricsibakery írta...

Szia. Már régóta ezt a receptet sütöm. Én a tésztába bourbon vaniliás cukrot teszek, nagyon feldobja. Köszi a receptet

Unknown írta...

Évek óta mióta erre receptre bukkantam ezt sütöm... nagyon nagyon finom .. köszönöm

Névtelen írta...

Nem tudom nézed e még, de én azóta is ezt a receptet sütöm mióta először megláttam, és az nem ma volt.

Névtelen írta...

Szia!
Évek óta a recepted alapján sütöm. Köszönöm a receptet.

Névtelen írta...

Szia!
Látom, mások is hasonlóan gondolkoznak...
Én is évek óta ezt sütöm.
Ma is :)
Köszönöm

«Legrégebbiek ‹Régebbiek   201 – 246 / 246   Újabbak› Legújabbak»