Almás pite
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
fahéj
2 csomag vaníliás cukor
A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik. Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem. Egy közepes méretű (frissítés: kb. 20x30 cm-es), magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom” (Nagyim szóhasználata :) ). Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.
(Aki cukrozott tetővel kedveli, az ne kenje meg a tetejét sütés előtt tojással, hanem miután kihűlt, szórja meg vaníliás porcukorral.)
246 megjegyzés:
«Legrégebbiek ‹Régebbiek 201 – 246 / 246Kedves Kismacs!
Tavaly már próbáltam ezt a receptedet, akkor még hagyományos gázsütővel. Ma villanysütővel ismét megsütöttem és újból meg kell köszönnöm ezt a nosztalgikus és nagyon finom sütireceptet! Úgy tűnik már tökéletes lett :-)
Rita
szia!
tegnap mi is megsütöttük anyummal az almáspitét, pont olyan lett az eredmény, mint amilyen a képen látható. :) isteni finom lett, köszönjük a receptet neked és a nagyidnak is. :) mi egy pici módosítást tettünk csak, mivel anyum cukorbeteg, mi a 12 dkg cukor helyett 6 dkg Glukonon édesítőt tettünk bele, de az eredmény ugyanolyan finom lett :)
Ez a recept nagyon rendben van! Tényleg olyan mint gyerekkorom almás pitéje. Most már az én gyerekeimnek is lesz "ilyenjük"! :) Köszönöm.
Tökéletes:) Életem első almás pitéje, isteni lett :) Köszönöm a receptet:)
SZIA megsütöttem, isteni finom . köszi :)
Kipróbáltam én is ezt a receptet (a Gyakori Kérdések oldalán ajánlották) és nagyon bevált, viszont megosztanám az én verziómat, mivel cukros vagyok. A sima liszt helyett teljes kiőrlésűt használtam, cukor helyett pedig fruktózt, a tésztába összesen 3 evőkanál tejfölt tettem (a liszt miatt kellett több) és egy csipet sót, az almába pedig még szórtam kevés őrölt szegfűszeget és még némi fruktózt, a többi változatlan.
Na akkor beállok én is a kommentelők hosszú sorába, bár lehet, hogy már nem is olvasod, mert mint láttam elég régen érkezett az utolsó hozzászólás.
Életem első almáspitéje. Citromunk nem volt, viszont kertünkben szedett almákkal sütöttem. Szuper reggeli lett belőle. Remek recept. Tuti, hogy nagyimnak is meg fogom mutatni, hogy lássa, nekem is megy ez :)
Köszi a remek receptet! Imádom! Egyszerű és isteni! Többször készítettem, mindig kicsit mással töltöm meg. Volt túrós-barackos, almás-vörösáfonyás, epres, meggyes... és ki tudja még milyen nem? :)
Adj egy nagy puszit Nagyikának amiért beavatott! Neked pedig köszönet, hogy közkinccsé tetted! b.
Nagyon jó recept, mától csak így csinálom , köszönöm :-)
Köszi nagyon finom, csak így készìtjük mátol:-)
Szia!
Isteni a tésztája! Én a citrom héját a tésztába reszeltem, nagyon illett bele.Köszönöm a receptet!
Egyszerűen ez a tökéletes, köszönöm:)
A legjobb almás pite, amit valaha ettem vagy sütöttem. A család felvállalja legközelebb az almapucolást is, csak süssem meg máskor is. :-)
Judit, Dunaszerdahely, Szlovákia
Nagyon szépen köszönöm a receptet. Életem első almás sütije lesz:) Bár még a sütőben van de bízom a saját eszemben és remélhetőleg ez is olyan finom lett mint ahogy a receptben van:) Mindent recept szerint követtem el:)
Ha almás pite, akkor Macs!Nagyon fincsi! Néha csinálok ilyet és mindenki imádja! Köszi!
Manner Zsuzsa
Szia! Ennyi pozitív hozzászólást követően akkor most én is megsütöm ezt a csodapitét :-))
Isteni ez a recept,minden héten megsütöm,a család imádja!!!!!!!!
Megsütöttem... életemben ilyan szuper almást még nem sütöttem (pedig próbáltam már párat) az hogy ISTENI finom, nem elég jó kifejezés... köszönöm szépen :-)
Sziasztok!
Én most sütöttem meg harmadik alkalommal ezt a pitét. Az elsőre azt mondták, akik ettek belőle, hogy CSODAPITE! A második alkalommal - egy barátnőm születésnapjára sütöttem - azt mondták, jobb mint az első. Remélem, ennek is nagy sikere lesz, bár sajnos Ráma helyett másfajta margarint tettem bele, és a tésztája emiatt nehezen állt össze (???) de remélem, hogy ennek is ugyanolyan sikere lesz, mint az előzőeknek.
Köszönöm a receptet, és tőlem is puszi a nagyinak! :-)
Már sok almáspitét kipróbáltam a netről. Nem keresem tovább az igazit!
Isteni így ahogy van.
Köszönet érte!!
A tésztát nehéz jól kinyújtani, és a tetejére tenni, de megéri azt a pici kínlódást, mert egyszerűen remek!
Szia! Most lettem kesz az almassal, nagyon fincsi lett! En teljes kiorlesu tonkolylisztbol keszitettem a tesztat es mezet tettem bele cukor helyett. koszonom a receptet! Udv! Gia
Isssssteni finom!!! :) Kb 1 éve ezt a receptet használom, sosem okoz csalódást! Sőt... :) Anyósom szakács, de neki is meg kellett mutatnom mi szerint dolgozom :) A pite részét másik töltelékekkel is szoktam variálni, pudingos-ananászos, pudingos-meggyes, és a többi... a tészta mindig ez! Köszönöm a receptet, Mindenkinek jó szívvel ajánlom!!! :) Ruby
Isteni, szuper!!!
Most olvasgatom a hozzászólásokat: egyáltalán nem nehéz kinyújtani, lisztezni kell a nyújtás alatt, csak ennyi a titka. Nekem nem volt elég margarinom, kb. a felét zsírral pótoltam, így is jól összeállt. Ez a legjobb pite amit valaha ettem, jövő héten ismétlek :)
Annyira finom hogy nem lehet szavakba önteni:-)
Amióta rátaláltam erre a receptre már többször megsütöttem,mindig kiváló lett:-):-)
Köszönöm a receptet!
Nagyon gaz! 2 Dolog erdekelne; Hog a f....ban rakod ra a masodik lapot ,mivel nyujatas közben ban össze-vissza ragad ,hiaba lisztezel akarmit,de a legföbb hazugsag ,hogy feltekered a sodrofara! A 12 deka cukortol csak ugy ragad az egesz SZ....R! Aztan meg hogy nyujtod ki exakt 20x30 ra a masodik felt (vagy el kell mennem a Bauhausba Zollstockert?!Ekkora szar Receptet mar regen nem lattam,Aki azt mondja hogy neki a masodik tesztalap nem ragad,HAZUDIK!
Szanaszet szakad az egesz teszta,aztan meg ha anyon liszetezed akkor meg szakadosabb lessz! Lehet valasztani; ragacsos vagy ragados!
Na en elmondom hogy kell kis csibe;
Az elsö teszta lapot kinyujtod aztan kibororitod a tepsiböl ugy nyersen,egy sütöpapirra.Aztan veszed a cipo masik felet( amit te javasoltal hogy vekonyabb legyen,az annal jobban szakad,jo tipp volt) es azt is kinyujtod ugyanabban a tepsiben aztan kiboritod ezt is egy sütöpapirra,igy meg van az exakt meret! aztan mar csak kicsereled ovatosan,mert reped-szakad-ragad! Igy talan sikerül!Nincs mit,kössz!
"Kiscsibe"...ha már így csibézgetjük egymást... Gondoltam adok olyan választ, amiből tanulhatsz egy-két érdekeset, de meggondoltam magam, hiszen olyan okos vagy, hogy neked úgysincs szükséged tanácsra...(plha ragad, tegyél még bele lisztet, mert a liszt minőségétől is függ, hogy mennyire lesz "ragadós" vagy éppen jó a tészta) Tudnám, hogy akkor minek keresel interneten recepteket, ha magadtól is okos vagy... Légyszíves ne oktass ki alpári stílusban, pláne ne osztogass butábbnál-butább tanácsokat. Érdekes, hogy rengeteg ember szereti ezt a receptet, arról nem én tehetek, ha tehetségtelen vagy a sütéshez és neked nem sikerült. Kímélj meg a kommentjeidtől a közeljövőben, és messzire kerüld el a blogomat. Szerencsére van más amit olvasgathatsz. Sok sikert.
Szia :) Én ma találtam rá erre az isteni receptre és azonnal meg is csínáltam.Fenséges lett,egy baj van vele : mindjárt elfogy :) Köszi,szuper !!!!!
Szia Kismacs!
Szaporitom tovabb a hozzaszolasokat.A legfinomabb almaspite ami letezik!!!Itt Hollandiaba sokszor sutottem mar de sosem eleg szammal , mert egy pillanat alatt elfogy es sokan kertek / meg egy szakacs is/ a receptedet.NAGYON koszonom hogy megosztottad velunk!!Tovabbi jo sutogetest!Szia! ILDIKO
Úgy látom már több mint 2 éve nem dícsérte meg senki ezt a receptet, na hát én most megteszem. Egyszerűen isteni ez az almás pite!!! Már kipróbáltam legalább 5-6 receptet, de egyik sem volt az igazi, de most rábukkantam a tiédre. Te jó ég, olyan finom puha, omlós a tésztája, hogy mindjárt meghalok! :) Nagyon nagyon köszönöm! Mindenképpen kipróbálom a többi receptedet is!
Szia Kismacs! Én írtam az előző kommentet, ne haragudj, elnéztem, hogy 2011 decembere is után voltak bőven hozzászólások, csak nem klikkeltem tovább a legújabbakra. :) Na mindegy, ezt a receptet már nem tudom még ennél is jobban az egekig magasztalni. :D Az első adag, amit múlt héten csináltam, pillanatok alatt elfogyott, utána csináltam egy másodikat, most pedig 1 hét elteltével csinálhatom a harmadikat, annyira követeli a család. :) Köszönöm még egyszer! Boldog karácsonyt kívánok! Üdv, Klau
Szia Macs!
Hollandiaban, pontosabban Utrechtbe is hires lett a recepted!Hetvegen ujra kell sutnom egy munkatarsamnak.A ferjenek lesz szulinapja, es torta helyett ezt kertek ujra."Termeszetesen"dupla adagbol csak, ugymond lepedo nagysagut kertek.hhihi Mit gondolsz, ez a meret eleg lesz talan????En azota sem keszitek mas almaspitet csak a Te recepteddel es a turosat sem.Halam orokke uldozni fog!...csak en birjam sutessel.hihi Szia! ILDIKO
Jó estét kívánok. .
Nagyon örülök hogy végre egy jó igazi magyar sütemény receptet található it.
Köszönöm
Jó éjszakát Svédországból :)
Évek óta ezt a receptet használom,TÖKÉLETES:)Köszi:Márti
Ez valóban a tökéletes almás pite receptje, évek óta eszerint készítem. Köszönöm szépen a receptet.
Nagyon jó recept, elsőre sikerült pedig citrom nem volt itthon és ilyesmit még nem csináltam. Nem tettem bele 2 Kg almát, csak 1.2 Kg-ot, de elég volt így is.
Köszönöm.�� üdv.NyáriÉvi
Szia Mancsfalatka! Én külföldön élek, s gyakran jönnek hozzánk vendégségbe magyarok és más országokból is. Ilyenkor valami magyarossal kedveskedünk a hozzánk látogatóknak. Azt nem tudom, hogy Hungaricum-e az almáspite, de mindig a te recepted alapján sütöm ezt a pitét. Természetesen óriási sikere van minden nemzet lakóinàl. Hálásan köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a csodálatos receptet! Nem vagyok valami jó cukrász, de ez a süti mindig Isteni.
Szia! Évek óta készítem a recepted szerint, és mindig tökéletes lett az almás pitém.
Köszönöm
Köszönöm!!!
Isteni volt!!!
40 éve sütök almáspitét, sok receptet kipróbáltam már - ez volt eddig a legjobb!!!
Hálás köszönetem!!!!
Már tíz éve, ha almáspitét szeretnék sütni, ide jövök a receptért! Imádjuk! Köszönet! :)
Szia. Már régóta ezt a receptet sütöm. Én a tésztába bourbon vaniliás cukrot teszek, nagyon feldobja. Köszi a receptet
Évek óta mióta erre receptre bukkantam ezt sütöm... nagyon nagyon finom .. köszönöm
Nem tudom nézed e még, de én azóta is ezt a receptet sütöm mióta először megláttam, és az nem ma volt.
Szia!
Évek óta a recepted alapján sütöm. Köszönöm a receptet.
Szia!
Látom, mások is hasonlóan gondolkoznak...
Én is évek óta ezt sütöm.
Ma is :)
Köszönöm
Megjegyzés küldése