2011-03-14

Barackos-habos pite

Omlós tészta alapokon, vanília pudingos barackos töltelék, sült tojáshabbal megkoronázva.




Hozzávalók:

A tésztához:
15 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 egész tojás

Töltelékhez:
1 cs. főzős vaníliás pudingpor
3 ek. kristálycukor
4 dl tej
6 db felezett őszibarack (konzervből)

Tetejére:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 citrom héja és leve

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit a tojás kivételével elmorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadva laza kis tésztává gyúrjuk. Folpack-ba csomagolva, 20 percre a hűtőbe tesszük. Majd kb. 28 cm átmérőjű, cakkos peremű piteformába nyújtjuk/tapicskoljuk. Az alját villával megszurkáljuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.

2. A pudingport a cukorral és 1 dl tejjel jól elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk, és a pudingos cukros tejet hozzáadva, folyamatos kevergetés mellett készre főzzük. Pár percet hűlni hagyjuk, majd az elősütött pitealapra simítjuk.

3. A felezett őszibarackokat centis szeletekre vágjuk és a pudingba nyomjuk.

4. A tojásfehérjékből pici sóval kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a citrom levét és héját. A sütire simítjuk és 8-10 percig sütjük (180 °C-on). Ne süssük túl, mint ahogy én tettem, a fenti kép szerint. :)

/Forrás: Nők Lapja Konyhája 2011. március, Papp Emese receptje/

2011-03-13

Feketeszedres sajttorta

Családi ebédre készült és nagy sikert aratott az alábbi keksz alapú, könnyű torta. A telefonomhoz letöltött alkalmazásban leltem rá, Rachel Allen receptje. Nem is ragozom tovább, beszéljen az alábbi recept. :)




Hozzávalók:

175 gr keksz (én Győri Zabfalatokat használtam, 13 darab kekszet)
75 gr olvasztott vaj (nem margarin)
450 gr Philadelphia krémsajt
150 gr kristálycukor
1 kk. vaníliakivonat
4 tojás enyhén felverve
200 gr mirelit szeder (eredeti receptben áfonya van)

Elkészítés:

1. Kekszet összedaráljuk és az olvasztott vajjal jól elkeverjük. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és belenyomogatjuk egyenletesen a kekszmorzsát. A kiengedett, lecsepegtetett gyümölcsöt rászórjuk és a hűtőbe tesszük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

2. A krémsajtot, a tojásokat, a vaníliát, a cukrot habosra keverjük és a kekszes gyümölcsre szórjuk. A krém elég folyós, így ha az öntéstől elúsznának a gyümölcsök, egyengessük kicsit vissza, hogy arányos legyen az eloszlása.

3. Sütőbe tesszük és kb. 40 percig sütjük. Akkor van készen, ha enyhén megrázva, éppen hogy csak remeg. Kb. 10 percig a formában hagyjuk hűlni. Éles késsel elválasztjuk a karimától, és tálra tesszük.





Szobahőmérsékletűen a legfinomabb.