2010-01-17

Pad thai

A kedvenc bűnözős gyorsételünk újabban. Kedvenc, mert isteni finom. Bűnözős, mert kész pad thai szósz hozzáadásával készül (bár még mindig jobb szerintem, mint a Mc' Donalds-ban hirtelen felindulásból elfogyasztott műanyag burger, mert a semmilyen mesterséges színezéket, ízfokozót nem tartalmaz és ezt el is tudom hinni nekik.). Gyorsétel, mert kb. 20 perc alatt készen van.

Egy nehéz nap után rémesen megnyugtató, hogy van, ami ennyire egyszerű és tökéletes tud lenni.

Ki fogom próbálni a hagyományos elkészítési módot is, de ez most egy kifejezetten rapid verzió, amikor minél hamarabb kell a gyomornak/léleknek a gasztronómiai "mentőöv". :)

(A kép nem tökéletes, mert mindig este készítem és akkor nem ideálisak a fotóviszonyok. De gyakori vendég a konyhában, úgyhogy lesz még lehetőség a szépítésre.)


Hozzávalók:

kb. 25 dkg koktélrák (nálam fagyasztott Ikeás)
fél zacskónyi Shan'Si rizstészta (tojásos is lehet)
három nagy marék szójababcsíra (más csíra is megteszi)
1 fej lilahagyma
1 zacskó pad thai szósz (Asian Home Gourmet típusú, Culinarisban lehet pl. kapni)
1 marék tört natúr (!) földimogyoró
3 ek. szezámolaj vagy földimogyoróolaj

Elkészítés:
1. A rizstésztát forró vízzel leforrázzuk és lefedve állni hagyjuk. Míg a többit elkészítjük, meg is "fő" szépen.

2. Az olajat a wokban kissé hevítjük (de éppenhogy, mert ha túlzásba visszük, Omega koncert-szerű füst képződik), majd rádobjuk a félfőre majd szeletekre vágott hagymát és folyamatosan kevergetve megfonnyasztjuk. Ha megvagyunk, rádobjuk a fagyott rákocskákat és kb. 10 percig kevergetve sütjük.

3. A tésztát leszűrjük és hagymás rákra dobjuk, jól összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a pad thai szószt és alaposan elkeverjük. A lángot kicsit magasabbra vesszük és így pirítjuk. Közben hozzáadjuk a durvára tört natúr mogyorót és a csírát. Kb. 5 perc pirítás szükséges és már ehetjük is. Természetesen pálcával! :)

Nincsenek megjegyzések: