2009-04-13

Sajttekercs

Nagyon szeretem a sajtot, mindenféle formában. Az alábbi forma pedig zseniális, nagyon finom. Remek kiegészítője volt a húsvéti sonkatálnak. (Húsvéti sonka receptje itt.) Régóta szemeztem vele, így rögtön két tekercset készítettem, hogy a családnak is jusson belőle bőven.
A tekerési technikámon van még mit csiszolnom, hogy igazán szép (lásd: eredeti recept) "erezetű" legyen. :) Arra érdemes figyelni, hogy a rétegek egyenletesen legyenek elosztva a sajton, illetve a tojásfehérjét apróbbra kellett volna vágnom. Majd legközelebb. :)



Hozávalók:

40 dkg trappista sajt (nálam eidami, de nagyon finom lehet pl. füstölt eidami sajttal is)
30 dkg igazi vaj
kb. 20-25 dkg sonka (pl. pulykasonka, gépsonka)
1 doboz Medve sajt
5 főtt tojás
só, fehérbors, mustár, snidling hagyma (egy kis bokor teljes "termése")

1. A sajtot nagy méretű sütő zacskóban forró vízbe lógatva fél órán át főzzük (de nem lobogva forraljuk!). Miután szépen meglágyult téglalap alakúra nyújtjuk. Én a sütőzacskón keresztül csináltam, azért is volt ez jó, mert a zacskó adta a kereteket, a formát a nyújtáshoz, így egyszerű volt pont téglalap alakúra nyújtani. Az a tapasztalatom, hogy egy pár percet érdemes hűlni hagyni, amikor kivesszük a forró vízből, úgy könnyebb vele dolgozni, nem annyira nyúlós és a sütőzacsi sem ragad bele a nyújtás során. Tehát a zacskón keresztül pont zacskó méretű téglalappá nyújtjuk, lehántjuk róla a zacskót. (Ha szükséges még vékonyabbra is nyújthatjuk, immáron a zacskó nélkül.)
2. Amíg a sajt olvadozik a fazékban, elkészítjük a töltelékeket. Az elsőhöz 20 dkg vajat, a Medve sajtot, villával összetörjük, majd az igen apró kockára vágott tojásfehérjét hozzáadjuk és kikeverjük sóval, fehérborssal és az apróra vágott snidlinggel.
3. Az 5 tojássárgáját villával összetörjük és kikeverjük a maradék vajjal, némi sóval, fehérborssal és ízlés szerint mustárral (nálam 2 kiskanál).
4. Az így kapott krémeket a következőképpen kenjük a kinyújtott sajtra: először a "fehér krém", aztán a szelet sonkák, végül a "sárga krém". Fontos, hogy igyekezzünk egyenletesen elkenni a rétegeket.
5. A tekercset rétesszerűen a hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük, folpackba csomagoljuk és kihűtjük. Éles késsel jól szeletelhető.

3 megjegyzés:

Vali írta...

Nagyon jó ötlet, rég csináltam. Most ismét az étlapra teszem.
köszike

macs írta...

Kedves Vali!
És nagyon finom is. Már szinte az egész elfogyott. :)

Névtelen írta...

Koszonom, hogy egy erdekes blog