2008-11-29

Tárkonyos harcsa vargányás-tejszínes szószban

Ismét egy Stahl recept, és ismét tarolt. A vargánya, a tejszín és a tárkony nagyon különleges ízt ad a halnak, remekül feldobja. Idegen tollakkal ékeskedem, mivel megszegem az írtalan szabályt és ezúttal kivételt teszek: a fotón látható étek ugyanis nem saját készítésű, édesanyám készítette, de annyira finom volt, hogy muszáj posztolni róla.
Harcsa helyett más uszonyosból is készülhet, pl. tengeri halból.



Hozzávalók 4 adaghoz:



5 dkg szárított vargánya (vagy más erdei gomba)

1 kg harcsafilé

1.5 dl tejszín

1.5 dl tejföl

1 ek. liszt

2 kávéskanál mustár

só, bors, tárkony (4 ág friss vagy szárított)

1 citrom

kevés vaj a tepsi kikenéséhez



Elkészítés:



1. A szárított gombát 30 perce forró vízbe áztatjuk, hogy bőven ellepje, majd leszűrjük és apróra vágjuk. (Az áztató léből - filteren vagy gézen való átszűrést követően - finom krémlevest főzhetünk, vagy risotto-hoz felhasználhatjuk.) A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, és egy nagyobb, kb. 30x40 cm-es tepsit vagy hőálló tálat kivajazunk.

2. A halat szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és bőrével lefelé a tepsibe tesszük.

3. A tejszínt csomómentesen elkeverjük a tejföllel, a liszttel és a mustárral, hozzáadjuk a friss, apróra vágott vagy szárított tárkonyt. Mehet bele a gomba, só, bors és a reszelt citromhéj és 3 ek. citromlé. A szószt ráöntjük egyenletesen a halakra.

4. Az edényt alufóliával lefedjük és a halat 25 perc alatt megsütjük, az utolsó 5 percben levesszük róla a fóliát.


Tálalhatjuk rizzsel is, de az eredeti recept fokhagymás spagettit ajánl hozzá, ami valóban remekül illik a képbe (kevés olíván és vajon néhány áttört gerezd fokhagymát illatosra párolunk és őrölt borssal ízesítjük.)
(Forrás: Stahl Judit Végre otthon c. könyve, 46. oldal)

2008-11-24

Sacher muffin

Nem olyan szép, mint amilyen finom! :) Ez tény. De ajánlom mindenkinek, aki gyorsan sütne, majd enne valami Sacher-szerűt.





Hozzávalók 12 normál méretű muffinhoz:



10 dkg tejcsokoládé

15 dkg margarin/vaj

2 tojás

15 dkg kristálycukor

10 dkg baracklekvár

15 dkg finomliszt

1 púpos ek. cukrozatlan kakaópor

1 cs. sütőpor

csipet só



A mázhoz:

3 ek.baracklekvár

20 dkg étcsokoládé

5 dkg vaj


Elkészítés:



1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük. A muffintepsibe papírkapszlikat rakunk.

2. A tejcsokit a vajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, kihűtjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokit és a lekvárt.
3. A liszthez hozzászitáljuk a kakaóport, hozzáadjuk a sütőport, a sót és a lisztes kevercset a csokis masszához vegyítjük. A tésztát elosztjuk a muffintepsiben és kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
4. Közben az étcsokit a vajjal gőz fölött megolvasztjuk és kihűtjük. A kenéshez a lekvárt meglangyosítjuk, hogy könnyebben tudjuk kenni majd a sütemények tetejét.
5. A kihűlt muffinokat ecset segítségével megkenjük lekvárral, majd a csokis mázt a tetejükre simítjuk. Tálalásig a hűtőben várnak sorsukra, hogy a máznak is legyen ideje megszilárdulni.
(Forrás: Stahl Judit Gyors muffinok c. könyve, 52 oldal)

2008-11-23

Kelkáposztás-camembertes spagetti

Egy kellemes alternatíva a maradék nyers kelkáposzta felhasználására. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire-ennyire finom! Jól példázza azt is, hogy attól, hogy egy tészta nem tocsog a szószban, nagyon finom és intenzív ízű lehet.


Hozzávalók 4 főre:

40 dkg spagetti
15 dkg vékonyra szeletelt bacon
1 kisebb fej kelkáposzta (tisztítva kb. 50 dkg)
25 dkg camembert sajt
2 nagy gerezd fokhagyma
2 ek.olívaolaj
só, bors


Elkészítés:

1. A bacont vékony csíkokra vágjuk.

2. A káposzta külső leveleit kidobjuk, egyébként leveleire szedjök, a torzsáját kivágjuk és a leveleiből is a vastag középső ereket kimetszük. A leveleket 1 cm vastagon fellaskázzuk.

3. A sajt kemény héját körben levágjuk, a maradékot felkockázzuk.

4. A finomra zúzott fokhagymát a forró olíván picit pároljuk, hozzáadjuk a szalonnát és pörcösítjük. Ha kész, kihalásszuk a pörcöket és mehet a kelkáposzta a maradék zsiradékra. Éppen addig pároljuk, hogy már puha legyen, de ne túlságosan fonnyadt. Közben sózzuk és borsozzuk. Kb. 6-8 perc alatt kész.

5. A tésztát a szokott módon főzzük, de pont két perccel rövidebb ideig főzzük, mint ami elő vagyon írva. Ha kész, leszűrjük, de2 dl főzővizet megtartunk.

6. A tésztát a 2 dl-nyi főzővízzel együtt a kelkáposztához adjuk, majd mehet a szalonna és a sajt is. Mérsékelt tűzön addig főzzük, hogy pont elolvadjanak a sajtkockák (kb. 5 perc).


Másnap még finomabb.
(Forrás: Stahl Judit Gyors olaszos tészták c. könyve, 88. oldal)

2008-11-18

Tüzes csirke

Gyors, könnyű, fűszeres, finom és csípős. Mit is lehetne még hozzátenni? :) A fűszerezés tekintetében picit változtattam az eredeti recepten, így az alábbiakban zárójelesen közlöm az eredeti fűszereket, egyébként úgy írom le, ahogy a fotón látható készült.



Hozzávalók:

2 bőr nélküli csirkemell (az eredeti recept szerint bőrös)

A páchoz kell:

3 szál közepes póréhagyma (az eredeti rcepet szerint kis csokor újhagyma)

2 ek. Starke Pista (azaz Erős Pista :) )

fél ek. só

kb. 1 kávéskanálnyi frissen őrölt koriandermag (eredeti recept szerint fahéj)

fél kávéskanál őrölt gyömbér

1 késhegynyi szerecsendió

1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

1 ek. szárított metélőhagyma

1 dl olaj

Elkészítés:

1. A hagymát egészen finomra vagdossuk. A pác hozzávalóit összekeverjük, a hagymát is hozzáadjuk.

2. A csirkemellet megmossuk és hosszában ketté vágjuk, így összesen 4 szeletet kapunk. Hosszában két helyen bevágjuk őket, hogy a pác majd jól átjárja. A melleket alaposan bedörzsöljük a páccal, majd egy tálban lefóliázva a hűtőbe tesszük. Minél tovább van bent annál jobb (nálam 1.5 napot volt bent), de egy-két órát mindenképpen ajánlatos hagyni őket.

3. Amikor sütni szeretnénk a csirkét, gondoljunk arra, hogy szobahőmérsékletűnek kell lennie sütés előtt, így jóval előtte vegyük ki. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra,és egy akkorka tepsit, amiben a csirkemell szeletek kényelmesen elférnek, vékonyan kiolajozunk. A szeleteket elrendezzük a tepsiben és kockákra vágott paradicsmot, illetve felkarikázott vöröshagymát szórunk melléjük. (A zöldségek opcionálisak, el is hagyhatóak.)

4. Kb. 30 percig alufólia alatt sütjük, ezután 10 percig fólia nélkül pirítjuk. Tűpróba!

(Forrás: Stahl Judit Gyors szárnyas ételek, 32. oldal) Lassan engedélyt kell kérnem Stahl Judit kiadójától, annyi receptet közlök tőle. :)

2008-11-16

Hortobágyi húsos rétes

Azért az valahol piszokság, hogy amikor az ember lánya nagyon szomorú, akkor is ugyanúgy kisüt a nap. A villamos ugyanúgy csilingel, és még a madaraknak is van képük vígan csivitelni, sőt még az ablakon is benéznek, félrebillentett fejjel, kíváncsi tekintettel, szemükben a kérdéssel "Na, te Hosszúhajú, mit búslakodsz". Persze erről a világ nem tehet. Az élet már csak ilyen, egy jellegzetessége megvan: megy tovább. És jól is teszi: kitolás lenne embertársainkkal. Csak legalább egyetlen kis esőfelhő szolidaríthatna ilyenkor az emberrel, és egy kiadós zuhéval kísérhetné a lógóorrú nyomát. De manapság a felhők sem szolidárisak, sajnos. Maradt hát a terápiás örömfőzés. :)



Hozzávalók:

1 csomag Tante Fanny klasszikus rétestészta (6 lapos)

1 fej közepes vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 ek. libazsír

1. ek. pirospaprika

1 ek. gulyáskrém (csemege)

1 ek. piros arany (csemege)

30 dkg darált pulykahús (eredeti recept szerint csirkemell darálva)

bors

2.5 dl tejföl

3 ek. olaj a kenegetéshez

2 púpozott ek. zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük és egy nagyobb tepsire sütőpapírt terítünk. A rétestésztát elővesszük a hűtőből.

2. A vöröshagymát és a fokhagymát egészen finomra vágjuk, majd a mérsékelt tűzön felolvasztott libazsíron megfonnyasztjuk. Tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát és a kétféle paprikás krémet. Hozzáadjuk a húst is és 1-2 percig kevergetve, majd 10-15 percig fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. (Vigyázzunk, nehogy odakapjon!) Ha kész, elkeverjük benne a tejfölt. (Só szerintem nem kell bele, de ha valakinek úgy finomabb, fűszerezze kedvére.) Ezzel kész is a töltelék.

3. A rétestésztát készítjük ezután elő. Két nagyobb konyharuhát egymás mellé terítünk és virágsprucnival benedvesítjük. Ez lesz segítségünkre a rétestekerésben. Egy-egy lapot ráterítünk (konyharuhánként egyet egyet, külön-külön), majd olajjal vékonyan megkenegetjük, jöhet rá még egy-egy lap, olajozás és a végén az utolsó lapok, de ezeket nem kenjük meg olajjal.

4. A felénk eső hosszanti oldalainál kb. 2 cm vastag sávot kihagyunk a szélén, majd onnantól kb. a tészta közepéig adagonként (lapkupaconként) 1-1 púpos ek. morzsával megszórjuk, hogy ne áztassa át a töltelék a lapokat.

5. A tölteléket két részre osztva, adagonként külön - külön a morzsás részre egyengetjük. Ezután a konyharuha hathatós segedelmével a réteseket feltekerjük, végeiket maguk alá gyűrjük.

6. Átemeljük a tepsibe, tetejüket olajjal vékonyan megkenjük és már mehetnek is asütőbe, kb.10-15 percre. Akkor kész, amikor már szép aranybarna színt kaptak.

(Forrás: Stahl Judit, Gyors szárnyas ételek c. könyve, 40. oldal)

2008-11-15

Fűszeres spagetti

Sokféle ideális nap van, az egyik például ilyen. Az Ember bemegy a konyhába, szétnéz a hűtőben, aprít, reszel, vagdos, kever-kavar, fűszerez, majd kisvártatva gőzölgő tálat varázsol délidőben az asztal közepére. Ideális nap?! Szóval az Ember bemegy a konyhába, kever-kavar és lám: mi lesz belőle. :)




Hozzávalók:

50 dkg spagetti

10 dkg füstölt mangalica szalonna

2-3 nagyobb gerezd fokhagyma

1 közepes fej vöröshagyma

1szál sárgarépa

2doboz 40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv (pl. Mutti)

2 ek. kapribogyó

6 ek. olíva olaj

35 dkg darált pulykamell (nálam comb)

1 dl vörösbor

só, bors, 1 ek. oregano, fél ek. rozmaring, fél ek. bazsalikom, 1 késhegynyi cayenne bors vagy erős, őrölt pirospaprika

25 dkg tejszínes krémsajt

a tetejére: 10 dkg reszelhető keménységű juhsajt

Elkészítés:

1. A szalonnát apróra kockázzuk. A vöröshagymát és a répát lereszeljük, a zúzott fokhagymát hozzáadjuk. A paradicsomkonzervet botmixerrel pépesítjük, a kapribogyót lecsöpögtetjük. (Itt véletlenül hiba csúszott a gépezetbe és a reszelt hagyma és répa is a botmixer "karmai" közé került, de előnyükre vált.)

2. A szalonnát az olaj felén mérsékelt lángon pörcösre pirítjuk. A pörcöket félretesszük (ha nem tettük volna botmixerbe a reszelt zöldségeket, akkor most a maradék zsiradékon kb. 10 perc alatt megpároljuk őket, majd félretesszük. :) ) A maradék olajat a lábosba öntjük, felforrósítjuk, és a darálthúst sóval és borssal fehéredésig pirítjuk rajta.

3. A megpirított húshoz hozzáadjuk a zöldségreszeléket, a kapribogyót és a szalonna pörcöket, a paradicsompürét és a bort. Jöhet bele valamennyi fűszer, a krémsajtot. Felforraljuk, majd mérsékelt tűzön 10-12 percig főzzük.

(Forrás: Stahl Judit: Gyors szárnyas ételek 51. oldal)

2008-11-08

Svéd húsgombócok

Hű és ha! Ez a szósz és a kis gombóckák tényleg olyanok, mint az IKEÁ-ban kaphatóak (párom nagy kedvence), azzal a különbséggel, hogy sokkalta finomabbak. Az elkészítés és a hozzávalók listája sem bonyolult: könnyen és gyorsan összedobható.





Hozzávalók:
A golyókhoz:
25 dkg burgonya (kb. 1 nagyobb és 1 kisebb)
fél fej vöröshagyma
2 kk.egész koriandermag
40 dkg darálthús (marha és sertés vegyesen)
1 tojás
fél dl tej
1/4 kk. reszelt vagy őrölt szerecsendió
só, fehér bors
a sütéshez 2 dl olaj és 15 dkg vaj

A szószhoz:
2 ek. szójaszósz (nálam shoyu)
2 dl tejszín
1 ek. finomliszt
örölt fehérbors
2 dl forró víz

A tálaláshoz (opcionális): 2 dl áfonyalekvár

Elkészítés:

1. A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, enyhén sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Burgonyanyomón átnyomjuk, de mivel elég apróra vágtuk, akár villával is szátnyomkodhatjuk.
2. A hagymát egészen finomra reszeljük (vagy ledaráljuk). A koriandermagot mozsárban finomra zúzzuk (de megteszi egy zacsi és egy húsklopfoló is ehhez a művelethez). A darált húst érdemes egyszer átdarálni még, de elhagyható. Most jön az összeállítás: a darált húst, a fűszereket (só, bors, szerecsendió, őrölt koriander), a hagymát, a tejet, a tojást és az áttört burgonyát kézzel jól összedolgozzuk. Kézzel kb. 2 cm átmérőjű golyóbisokat gömbölygetünk belőle.
3. A sütés az eredeti recept szerint két részletben történik. Az első etapnál kb. 30 cm átmérőjű serpenyőben, a fele vaj-olaj keveréken sütjük ki a fele húsgolyót (forró zsiradékban, mérsékelt tűzön, kb. 10 perc alatt sülnek át, időnként megforgatva), majd a sütés után a felesleges zsiradékot eltávolítjuk, az edényt papírtörlővel kitöröljük és a maradék vaj-olajon eljátszuk ugyanezt a maradék húsgolyókkal. De szerintem ez a fázis elhagyható, legalábbis enélkül is működött a recept. (Mármint nem a sütés hagyható el, hanem a vaj-olaj felezése, egyben is működik, de a golyókat valóban két körre kell osztani, mert egyszerre nem férnek a serpenyőbe.
4. Ha készen vannak, hőálló tálon, alufóliával lefedve a sütőbe tesszük (100°C), hogy tálalásig meleg maradjon.
5. A mártáshoz a szójaszószt elkeverjük 2 dl forró vízzel. Egy másik tálkában pedig a főzőtejszínt keverjük csomómentesre a liszttel. A mártást abban az edényben készítjük, amiben a húsgombócok sültek. Ehhez kiöntjük belőle a felesleges zsiradékot úgy, hogy kb. 3 evőkanálnyi maradjon, plusz a húsgombócokról sülés közben lepottyanó húspörkök is maradhatnak, sőt maradjanak. A zsiradékot felforrósítjuk, hozzáöntjük a szójaszószos vizet, a húspörköket lekapargatjuk az edényről. A tejszínes keveréket fokozatosan hozzámelegítjük a szójaszószos-olajos keverékhez, majd amikor nagyjából egy hőfokon vannak, bátran hozzáadjuk. Megborsozzuk, elkeverjük és mérsékelt tűzön kevergetve besürítjük (kb. 5 perc).
Sült krumplival, áfonyalekvárral esszük. Mennyei.

Stahl Judit isteni receptje a "gyors sorozat" legújabb kötetéből, méghozzá a Gyors húsos ételek címűből.

Zöldségleves

Úgy tűnik a XX. VKF nyomán végre beindult nálunk a leves szezon. Lassacskán az időjárás is támogatni fogja a jó kis tartalmas, meleg leveseket. :) Mint azt már korábban is írtam, a hagyományos levesek pártján vagyok/voltam, nagy kedvencem a zöldborsóleves cérnametélttel. Az alább közölt leves is zöldborsólevesnek indult, de - mivel kicsit eltúloztam az egyéb zöldségfélét - zöldséglevesként végezte. :) Semmi extra, de tényleg, nem is blogba való, de hátha valakinek jól jön.



Hozzávalók:

10 ek. zöldborsó (mirelti vagy szezonban friss)
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 közepes zellergumó
1 közepes fej vöröshagyma
1 közepes burgonya
1 csokor friss petrezselyem vagy 2 ek. szárított
só, bors
1 kk. cukor
2 ek. olaj
1 ek. finomliszt
2 kk. őrölt pirospaprika


Elkészítés:


1. A megpucolt, felaprított hagymát pici sóval az olajon megpároljuk, a zöldborsót hozzáadjuk és közepes lángon, fedő alatt megpároljuk.
2. Ha már puha, finomliszttel meghintjük, kicsit kavargatjuk, majd a tűzről lehúzva pirospaprikával megszórjuk.
3. Kb. 1.2 l vízzel felöntjük és a megtisztított és felkockázott/felkarikázott zöldségeket beletesszük. Sózzuk, borsozzuk, a felaprított petrezselymet is hozzáadjuk.
4. Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
5. A tésztát én nem a levesbe főzöm, mert túl sok nedvességet szív magába. Mindig külön főzöm ki hozzá.

2008-11-05

Akció!

Ezúton hívnám fel a figyelmet a Libri akciójára. Gasztronómiai könyvekhez is hozzájuthatunk 50%-os kedvezménnyel.

2008-11-04

Nákládany Hermelín és egy kis hermelínológia

A csehek hermelínje, ez a mennyei sörkorcsolya tulajdonképpen nem más, mint egyfajta camembert sajt-féle, amelyet bepácolnak olajba, nem kevés fokhagymát, hagymát, csípős paprikát és mindenféle zöldfűszert küldve utána. A recept titkos, pontos összetevői nem ismeretesek és gyanítom, hogy ahány kocsma, annyi szokás: mindenki másképp' csinálja.






Ha Prágában járnánk és onnan hazatérve mégsem tudnánk élni enélkül a szájban lágyan omló, ám rendkívül büdös (gondoljunk, csak az összetevőkre) tömény ízorgia nélkül, akkor otthon is könnyűszerrel (és egy kis türelemmel) elkészíthetjük.




Hozzávalók:


hermelín sajt(ok) (ha nem kapunk, végső esetben a camambert is megteszi)
vöröshagyma (sajtonként egy felet számítsunk)
fokhagyma (sajtonként egy gerezd)

friss bazsalikom, majoranna, babérlevél, szárított vagy egész, de aprított chili paprika (literes üvegenként 1-1 evőkanálnyi)

erős savanyított cseresznyepaprika

egész bors (literenként 10 szem)

napraforgóolaj (én most olívával készítettem)


Elkészítés:


1. A sajtokat lapjával félbevágjuk.

2. Miután minden hozzávalót felszeleteltünk, felcsíkoztunk, felapírtottunk (mivel éppen mit), következhet az összeállítás.
3. A hasadékokba hagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, chili paprikát és néhány szálat a cseresznyepaprikából belepakolunk.

4. Egy befőttesüvegbe rendezzük a sajtokat, mellészórjuk a maradék fűszereket és hagymát, paprikát. Annyi olajjal öntsük fel, hogy ellepje. Lefedjük és pár napig (akár egy hétig) a hűtőben érleljük. Puha kenyérrel és jól behűtött sörrel az igazi. :)

2008-11-02

Bő lére eresztve avagy a XX. leveses VKF. (Alföldi krumpligombóc leves)

Cserke felhívása nagyon felvillanyozott. Nagyon leveses vagyok, bár ez a blogomon (még) nem látszik: aránylag kevés levest főzök, és ha levest főzök, akkor is leginkább a jól megszokott, bevált ízekhez, receptekhez nyúlok, nem kísérletezek. Így általában jó kis tartalmas húslevest, zöldségleveseket (zöldborsó, zöldbab), francia hagymalevest, kukorica krémlevest eszünk. Sokáig akkor esett igazán jól a leves, ha nem én főztem, hanem más. Ha én főztem, akkor gyakran annyira elteltem főzés közben az ízekkel, illatokkal, hogy már nem is esett olyan jól. Szerencsére mára már "kinőttem" ezt, és nem csak szívesen eszem, hanem szívesen készítem is a különféle leveseket.
Én is azt vallom, hogy igazán jó levest főzni művészet, sőt: szerintem onnan ismerszik meg a jó szakács, hogy milyen a levese. Fogalmazhatnék úgy is, hogy aki jó levest főz, az szinte biztos jól tud főzni minden más egyebet is. Nem véletlen, hogy a Szakácsok könyve leveses felvezetője is valahogy úgy kezdődik, hogy a levesfőzés a szakácsművészet csúcsa. :)
Az alábbi levessel már régóta szemezek. Be kell valljam, elég sok levessel szemezek régóta. Azért erre esett a választásom, mert olyan levest szerettem volna készíteni, ami magyaros-jellegű, nem túl különleges, mégis van benne valami, ami nem átlagos. A krumpligombóc talán inkább egy levesbetét témájú VKF-ben állná meg leginkább a helyét (remélem egyszer erre is sor kerül:) ), de így ebben a levesben is elég ütős kis ebédet kerekített.
Különlegessége még a levesnek, hogy a burgonyás masszának csak a fele végzi levesbetétként, a másik feléből burgonyás lepénykék sülnek, melyek lehetnek a főfogás kísérői is, vagy zúzott fokhagymával kevert tejföllel és reszelt sajttal önmagukban is kiválóak.



Alföldi krumpligombóc leves

Hozzávalók:

6 szem (1 kg) burgonya

25 dkg finomliszt

2 egész tojás

1 közepes fej vöröshagyma

3 szál sárgarépa (közepes)

2 szál fehérrépa (közepes)

1 közepes zellergumó

fél csokor petrezselyem vagy szárított (fagyasztott)

4 ek. olaj

só, bors, pirospaprika (1/2 ek.)

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, és áttörjük, de a főzővizet megtartjuk, mert ez lesz a leves alapja.

2. Míg a burgonya fő, előkészítjük a zöldségeket. A répákat meghámozzuk és karikára vágjuk. A zellert is meghámozzukés közepes darabokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. Az olajat egy lábosban felforrósítjuk, a hagymát kicsit megsózzuk és az olajon megfonnyasztjuk, majd a zöldségdarabokat hozzáadjuk. Kevergetve majdnem puhára pároljuk, pirítjuk, a végén az apróra vágott petrezselymet is hozzászórjuk.

3. Közben a burgonya is megfőtt és ha az 1. pont szerint áttörtük, akkor már csak hűlnie kell. Ha kihűlt, apránként hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat, jól elkeverjük. Ha nehéz keverni, gyúrhatjuk is. Félrerakjuk, ha már egynemű.

4. Közben a zöldségek is kissé megpuhultak, a tűzről lehúzva őrölt pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük. A krumpli főzőlevével felöntjük, plusz adunk hozzá még kb. 3 dl vizet. Sózzuk, borsozzuk és felforraljuk.

5. Amikor már forr, a burgonyás massza feléből (a másik feléből lepény készül) diónyi halmokat tépünk és gombóccá formázva a levesbe eresztjük. Kb. 10-15 percig főzzük közepes lángon. Tejföllel is ehetjük, úgy is nagyon finom.

6. A fennmaradó masszából kevés olajon sütünk kb. fél tenyérnyi lepénykéket.

(Forrás: Príma Konyha Magazin 2007.szeptemberi száma)

Körte kompót

Maradt még az emlegetett körtéből, s a maradék kompótként végezte. Nagyon szeretem a kompótot, befőttet, de csak a házit. De szeretnék olyan kis tüchtig háziasszonyka lenni, aki évről-évre befőtt formájában zárja üvegbe a nyár és a kora ősz ízeit. Hjajh... :)



Hozzávalók:
4-5 közepes körte
ízlés szerint kristálycukor (kb. 3 ek., de érdemes a főzőlevet menetközben kóstolgatni)
1 cs. igazi vaníliás cukor
1 egész citrom
1 tk. fahéj
1 ek. egész szegfűszeg


Elkészítés:
1. A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kiemeljük, 8 gerezdbe és a gerezdeket keresztben félbe vágjuk.
2. Kb. egy liter vizet a lábosba töltünk, belerakjuk a körtét, hozzáöntjük a citrom levét (kb. 3 ek.), ettől nem barnul meg. Elkezdjük közepes lángon főzni.
3. A cukrot, fahéjat, szegfűszeget beletesszük, elkeverjük, és mehet mellé az alaposan lesikált citrom félbevágva, melynek levét már belenyomtuk.
4. Közepes lángon lefedve főzzük kb. a forrástól számított 10-15 percig. Időnként megkavarjuk és meg is kóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük.
5. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd üvegbe töltve mehet a hűtőbe. Jól behűtve a legfinomabb. Akár 7 napig is fogyasztható, de kizárt, hogy addig kihúzza.
A recept almával is ugyanígy működik. A cukor mennyisége függ a gyümölcs édességétől/savanykásságától is, illetve attól, mennyire vagyunk édesszájúak.
(Horváth Ilona és a Nagyim nyomán készült.)