2008-12-30

Bigos

A bigos nem más, mint egy hagyományos lengyel (egyes nézetek szerint litván) nemzeti étel, ami jellegében a mi székelykáposztánkhoz hasonlatos, azonban mégis teljesen más. Tradícionálisan kétféle húsból készül és fő alkotóeleme a savanyúkáposzta, a gomba illetve a különféle fűszerek, azonban ahány család, annyiféleképpen készítik, variálják.

Ami engem illet, nem rajongok a székelykáposztáért, de a lengyel variáns nagyon megfogott. Egészen más ízvilág, nagyon finom.


Az alábbi recept egyenesen Lengyelországból származik. Sajnos ezúttal saját fotó nincsen, mert előbb ettük meg, mintsemhogy lefotózhattam volna... A kép forrása ez az oldal!



Hozzávalók:

50 dkg marhahús,
50 dkg sertéshús,
50 dkg pulyka felsőcomb,
30 dkg füstölt nyers kolozsvári szalonna,
1 csomag magozott aszalt szilva,
5 dkg szárított erdei gomba (lehetőleg vargánya),
1,5 kg savanyú káposzta
2 nagy fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
só, őrölt bors,
2-3 babérlevél,
10-12 szem szegfűbors,
1 mokkáskanál őrölt kömény,
2 dl vörös bor

Elkészítés:

1. A húsokat kockára vágjuk, mintha pörköltet készítenénk. A gombát beáztatjuk.

2. A szalonnát hüvelykujjnyi vastagra felvágjuk, kipirítjuk, kiszedjük. A zsírján az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a marhahúst, és a fűszereket, a vörös bort, és fedő alatt pároljuk kb. 30 percig.

3. Akkor beletesszük a szalonnát, a sertéshúst, és további 20 percig pároljuk. Most következik a pulykahús, a gomba és az aszalt szilva. További 15 perc múlva a kiöblített savanyúkáposztával befedjük, a gomba áztatólevéből öntünk hozzá.

4. Addig kell főzni ( kb. 2 óra) amíg minden hús puha lesz, a káposzta is jó puhára főtt, és megbarnult.

Tejföllel és rozskenyérrel tálaljuk.

(A recept Tyúkanyó konyhájából való.)

Nincsenek megjegyzések: