2008-11-02

Bő lére eresztve avagy a XX. leveses VKF. (Alföldi krumpligombóc leves)

Cserke felhívása nagyon felvillanyozott. Nagyon leveses vagyok, bár ez a blogomon (még) nem látszik: aránylag kevés levest főzök, és ha levest főzök, akkor is leginkább a jól megszokott, bevált ízekhez, receptekhez nyúlok, nem kísérletezek. Így általában jó kis tartalmas húslevest, zöldségleveseket (zöldborsó, zöldbab), francia hagymalevest, kukorica krémlevest eszünk. Sokáig akkor esett igazán jól a leves, ha nem én főztem, hanem más. Ha én főztem, akkor gyakran annyira elteltem főzés közben az ízekkel, illatokkal, hogy már nem is esett olyan jól. Szerencsére mára már "kinőttem" ezt, és nem csak szívesen eszem, hanem szívesen készítem is a különféle leveseket.
Én is azt vallom, hogy igazán jó levest főzni művészet, sőt: szerintem onnan ismerszik meg a jó szakács, hogy milyen a levese. Fogalmazhatnék úgy is, hogy aki jó levest főz, az szinte biztos jól tud főzni minden más egyebet is. Nem véletlen, hogy a Szakácsok könyve leveses felvezetője is valahogy úgy kezdődik, hogy a levesfőzés a szakácsművészet csúcsa. :)
Az alábbi levessel már régóta szemezek. Be kell valljam, elég sok levessel szemezek régóta. Azért erre esett a választásom, mert olyan levest szerettem volna készíteni, ami magyaros-jellegű, nem túl különleges, mégis van benne valami, ami nem átlagos. A krumpligombóc talán inkább egy levesbetét témájú VKF-ben állná meg leginkább a helyét (remélem egyszer erre is sor kerül:) ), de így ebben a levesben is elég ütős kis ebédet kerekített.
Különlegessége még a levesnek, hogy a burgonyás masszának csak a fele végzi levesbetétként, a másik feléből burgonyás lepénykék sülnek, melyek lehetnek a főfogás kísérői is, vagy zúzott fokhagymával kevert tejföllel és reszelt sajttal önmagukban is kiválóak.



Alföldi krumpligombóc leves

Hozzávalók:

6 szem (1 kg) burgonya

25 dkg finomliszt

2 egész tojás

1 közepes fej vöröshagyma

3 szál sárgarépa (közepes)

2 szál fehérrépa (közepes)

1 közepes zellergumó

fél csokor petrezselyem vagy szárított (fagyasztott)

4 ek. olaj

só, bors, pirospaprika (1/2 ek.)

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, és áttörjük, de a főzővizet megtartjuk, mert ez lesz a leves alapja.

2. Míg a burgonya fő, előkészítjük a zöldségeket. A répákat meghámozzuk és karikára vágjuk. A zellert is meghámozzukés közepes darabokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk. Az olajat egy lábosban felforrósítjuk, a hagymát kicsit megsózzuk és az olajon megfonnyasztjuk, majd a zöldségdarabokat hozzáadjuk. Kevergetve majdnem puhára pároljuk, pirítjuk, a végén az apróra vágott petrezselymet is hozzászórjuk.

3. Közben a burgonya is megfőtt és ha az 1. pont szerint áttörtük, akkor már csak hűlnie kell. Ha kihűlt, apránként hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat, jól elkeverjük. Ha nehéz keverni, gyúrhatjuk is. Félrerakjuk, ha már egynemű.

4. Közben a zöldségek is kissé megpuhultak, a tűzről lehúzva őrölt pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük. A krumpli főzőlevével felöntjük, plusz adunk hozzá még kb. 3 dl vizet. Sózzuk, borsozzuk és felforraljuk.

5. Amikor már forr, a burgonyás massza feléből (a másik feléből lepény készül) diónyi halmokat tépünk és gombóccá formázva a levesbe eresztjük. Kb. 10-15 percig főzzük közepes lángon. Tejföllel is ehetjük, úgy is nagyon finom.

6. A fennmaradó masszából kevés olajon sütünk kb. fél tenyérnyi lepénykéket.

(Forrás: Príma Konyha Magazin 2007.szeptemberi száma)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Cserke leveses összefoglalójában láttam meg a levesed és rögtön mosolyt csalt az arcomra :-) Anyukám sokszor csinálja otthon (=Cegléd) és nálunk gölődin levesnek hívják, a krumplipocságát meg pampuskának :-)Jó laktató ebéd ez a párosítás :-)

macs írta...

Kedves Kőleves!
De jó! Köszönöm az infót! :) Nekünk is nagyon ízlett, úgyhogy én is gyakran fogom készíteni. Nem is értem, eddig hogy kerülhette el a figyelmem. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű!